leerwerktraject naar registeraccountant

Werk-leer traject via de universiteit naar Registeraccountant (RA)

Werken bij DRV

Een bachelor Accountancy volgen én meteen aan de slag als Accountant. Dat kan bij DRV. Duaal studeren heeft als voordeel dat je de geleerde theorie direct kunt toepassen in de praktijk. Zo doe je in een vroeg stadium van je carrière veel ervaring op. Anderzijds versterkt de opgedane ervaring het leertraject in de bachelor. Als je accountancy gaat studeren aan een universiteit, dan kun je Registeraccountant (RA) worden. De opleiding bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte.

Wat doet een Registeraccountant?

Een Registeraccountant bekijkt of alle uitgaven en inkomsten kloppen. Of afschrijvingen op de juiste manier zijn doorgevoerd en of bezittingen goed in de boeken staan. Een RA beoordeelt of de jaarrekening een eerlijk beeld geeft van de financiële stand van zaken in de organisatie. Voor veel bedrijven is deze accountantscontrole verplicht.

Combinatie werken en leren

Om Registeraccountant te worden, moet je gaan studeren aan een universiteit. Binnen het werk-leer traject aan de universiteit bij DRV ga je een dag per week naar school. De andere vier dagen werk je op een van de vestigingen. De opleiding RA bestaat uit drie fasen: de bachelor of science opleiding Accountancy, de master of science opleiding Accountancy en de post-masteropleiding RA.

De bacheloropleiding Accountancy duurt in voltijd drie jaar. Als je de duale opleiding volgt op bijvoorbeeld de Nyenrode Business Universiteit, duurt dit 4,5 jaar. Je hebt dan echter wel direct ook 4,5 jaar relevante werkervaring. Na de bacheloropleiding Accountancy, volg je de masteropleiding Accountancy. Ook deze kan je volgen in voltijd (1 jaar) of deeltijd/duaal (2 jaar). Tijdens de master wordt dieper ingegaan op de materie uit de bachelorfase.

Na de masteropleiding Accountancy volg je de post-master opleiding RA. Deze opleiding kan je alleen in deeltijd/duaal doen en duurt gemiddeld 2,5 jaar. Op het moment dat je met de post-master opleiding start, begin je ook met de praktijkopleiding RA. Deze praktijkopleiding duurt drie jaar en tijdens de opleiding werk je bij DRV.

Als je aan alle opleidingseisen hebt voldaan (theorie en praktijk), dan mag je je inschrijven in het accountantsregister van het NBA. Vanaf dat moment ben je Registeraccountant.

Voordelen werken en leren als Accountant

De combinatie werken en leren heeft een aantal voordelen. Zo versterkt het leren en werken elkaar en realiseer je hiermee een steilere groeicurve. Je ontwikkelt je niet alleen op het gebied van accountancy, maar ook op persoonlijk vlak. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en geen dag is hetzelfde. Daarnaast krijg je vanaf het begin een contract en een aantrekkelijk salaris. Ook vergoedt DRV je collegegeld. Dit krijgt vorm in een studieovereenkomst.

Starten na de middelbare school

Als je een universitaire opleiding accountancy wil volgen, heb je een vwo-diploma nodig. Het is aan te raden om in ieder geval de vakken wiskunde en economie te volgen. Je kan met je vwo-diploma op zak direct starten met een werk-leertraject bij DRV.

Instromen vanaf een hbo-opleiding

Volg je op dit moment een hbo-opleiding, maar wil je overstappen op een universitaire opleiding? Dan kan dat op meerdere momenten:

  • Je hebt een propedeuse van een relevante financieel-economische hbo-opleiding (accountancy, economie of bedrijfseconomie). Je kan dan instromen in de bachelor.
  • Je hebt de hbo bachelor accountancy opleiding afgerond. Je kan dan instromen in de master. Je moet wel eerst nog een pre-master van ongeveer 0,5 - 1 jaar volgen.
  • Je hebt de post-bachelor AA-opleiding afgerond. Je moet dan eerst nog een schakelprogramma volgen. Daarna begin je aan de post master RA-opleiding.

Instromen vanaf een WO-gerelateerde opleiding

Ben je bezig met een WO-bacheloropleiding die verwant is aan de opleiding Accountancy zoals Bedrijfseconomie of Bedrijfskunde? Dan kan je na het afronden van deze bachelor, met een pre-master van 0,5 tot 1 jaar, starten met de Masteropleiding Accountancy. Na het afronden van de masteropleiding Accountancy ga je verder met de post-master opleiding RA.

Begeleiding bij studie

Bij DRV vinden we persoonlijke ontwikkeling belangrijk, zowel op vaktechnisch als persoonlijk gebied. Daarom krijgt iedereen die bij DRV komt werken een mentor. De mentor is je eerste aanspreekpunt, helpt je de weg te vinden binnen de organisatie en begeleidt je bij werkzaamheden. Ook kan je met vragen over je studie bij je mentor terecht voor een helpende hand.

Samenwerkingsverband met Nyenrode

DRV heeft een officiële samenwerking met diverse scholen en universiteiten, o.a. met Nyenrode Business Universiteit. Wij hebben veel ervaring met werk-leer trajecten en hebben nauw contact met de coördinatoren van de opleiding om de praktijk en de theorie zou goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.