Reisverslag International Tax School Praag van Dirk van Oosterbosch

Blog
Reisverslag-Junior-Belastingadviseur-Dirk-van-Oosterbosch

Reisverslag International Tax School Praag van Dirk van Oosterbosch

Blog

Laatste update: 23 mei 2018
Gepubliceerd: 23 mei 2018

Dirk van Oosterbosch is Junior Belastingadviseur bij DRV in Breda. Samen met collega’s Steven van Straten (Oud-Beijerland) en Gijs Kramer (Goes) ging hij naar Praag om deel te nemen aan de International Tax School van Moore Stephens. Dirk schreef een verslag van zijn ervaringen en zijn ontmoetingen met 40 collega’s uit 14 verschillende landen.

Woensdag: de reis begint

Om 16:20 uur zal de Boeing 737-800 van KLM opstijgen, waardoor ik ’s ochtends nog enkele uren kan werken op de vestiging in Breda. Ik loop om 07:45 uur het kantoor binnen en start mijn computer op, uiteraard na een bezoekje aan de koffieautomaat.

Iets na het middaguur stap ik op de Intercity Direct, waar Steven en Gijs mij vanaf station Rotterdam zullen vergezellen. Op Schiphol hebben we nog genoeg tijd om onze euro’s in te wisselen voor Tsjechische kronen en om uitgebreid onze verwachtingen van de reis uit te wisselen.

Eenmaal aangekomen in Praag brengt een taxichauffeur ons naar het hotel in het centrum, vlak naast de Moldau. Tijdens de rit hebben we afgesproken met collega’s uit Spanje en Oostenrijk om elkaar te ontmoeten in een plaatselijk restaurantje, waar we wat eten, drinken en een indruk krijgen van de plaatselijke cultuur. Na het eten gaan we naar een kleine sports bar om naar de finale van de Europa League te kijken. Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken drinken we ons biertje op en lopen we met de opgewekte Spanjaarden richting het hotel om ons op te maken voor de eerste dag van de International Tax School.

Donderdag: kennismaking met het Moore Stephens netwerk

Aangezien we ons om 08:30 uur moeten registreren, zitten we om 07:30 uur aan de ontbijttafel. Bij de registratie kan iedereen kennis maken met elkaar, op een enkeling met een vertraagde vlucht na. Tijdens de opening wordt uitgelegd hoe het Moore Stephens netwerk is opgebouwd en welke mogelijkheden het netwerk allemaal biedt.

Vervolgens mogen de deelnemers zelf presenteren. In de maand voorafgaand aan het evenement heeft elke groep van drie of vier deelnemers een voorgeschreven internationale casus uitgewerkt waarin vragen werden gesteld over onder andere de Rente & Royalty Richtlijn, het multilateraal instrument, de deelnemingsvrijstelling en informatie uitwisseling tussen landen. De uitwerkingen worden gepresenteerd met behulp van een Powerpoint presentatie.