Junior Controle Accountant Leon Dieleman

‘Mijn werkplek had ik al voor mijn eindexamen geregeld’

Artikel

Datum: 13 november 2017
Door: Leon Dieleman, Controleassistent

Expertise of branche: Werken bij DRV

“Ik moest nog zestien worden”, vertelt Leon Dieleman. “En ik wist al dat ik accountant wilde worden.” Hij werkt sinds september als Beginnend Controleassistent bij DRV Accountants & Adviseurs naast zijn Bachelorstudie Accountancy op Nyenrode. “Het scheelde mij enorm veel stress dat ik mijn werkplek al snel had geregeld. De vwo eindexamens zijn al pittig genoeg, dan heb je wel andere zaken aan je hoofd.”

“Ik zat in de zomervakantie een paar dagen in een vakantiepark. In het huisje naast ons zat de HRM-manager van DRV. Ik vertelde hem over mijn interesse in accountancy en hij beschreef het vak, de praktijk en DRV. Ik had er direct een prettig gevoel bij. Later sprak ik op de Bedrijvenmarkt op Nyenrode met verschillende kantoren, waaronder DRV. En op een gegeven moment werd ik uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Ik hoefde mezelf niet te verkopen

Van andere kantoren hoorde ik dat ze met recruiters werken, maar bij DRV ging ik direct in gesprek met accountants. Dat was een gemoedelijk gesprek, prettig. Ik hoefde mezelf niet te verkopen. Het was gewoon van: hoe sta je erin? Hoe zie je het? Hoe wil je het werken en studeren gaan vormgeven? Ik zat nog in vwo 5 en eind 2016 was ik al zeker van een baan. Mits ik mijn vwo haalde natuurlijk.

Rol als vertrouwenspersoon

Accountancy is een prachtig beroep. Niet alleen de cijfers, maar ook het contact met ondernemers. Als accountant ben je de vertrouwenspersoon voor het maatschappelijk verkeer. Je neemt een sleutelpositie in bij de bedrijfsvoering van ondernemingen. Dat zijn twee zaken die ik erg interessant vind. Je leert verschillende ondernemingen kennen en je draagt bij aan de ontwikkeling van die bedrijven.

De snelste weg naar Registeraccountant

Als er staat wat er staat, staat er dan ook wat er moet staan? Kloppen die cijfers? Dat is waar je je als Registeraccountant mee bezig houdt in de controlepraktijk. En dat sprak mij enorm aan. Om Registeraccountant te worden is de universiteit de snelste weg, maar dat is ook zwaarder dan een Hbo-opleiding. Daar kies je voor. Het is pittig, vooral het eerste half jaar. Je moet een ritme zien te vinden tussen werken en leren. Als je dat eenmaal hebt gevonden, dan is het heel goed te doen.

Alle deuren staan open

DRV heeft een hele platte organisatiestructuur. Het is laagdrempelig, alle deuren staan open. Letterlijk en figuurlijk. Bij ons is het heel normaal dat je met een partner om tafel zit, bijvoorbeeld voordat je op controle gaat. DRV heeft ook een mooi klantenbestand: zorg, scholen, internationaal, het mkb en familiebedrijven. En het is geen ellebogenwerk bij DRV. Ze motiveren je om het beste uit jezelf te halen. Als je het goed doet, heb je ook kans om door te groeien tot Controleleider, Manager of partner. De goede begeleiding sprak mij juist aan bij DRV en ik heb enthousiaste collega’s met passie voor hun vak.

Werken in de echte economie

Ik heb veel direct klantencontact. De omgang met klanten is prettig, er is tijd voor een grapje op zijn tijd. Je bespreekt de bedrijfsprocessen zelf met de ondernemers door, dat vind ik echt interessant. Je staat dicht bij de ondernemer. Je komt bij bedrijven die echt waarde toevoegen, die voor het overgrote deel voor onze economie zorgen. Ik zie dat de accountant steeds meer een sparringpartner voor de ondernemer wordt. Door de technologische vooruitgang en de daaruit voortvloeiende toename aan beschikbare informatie, wordt onze adviesrol steeds belangrijker. Pas dan kun je meer van waarde zijn voor die ondernemer. Die insteek werkt, DRV is qua omzet de grootste stijger in de top 30 accountantskantoren en dus enorm groeiend. Ik ben trots om mijn steentje daar aan bij te kunnen dragen.”

Paspoort Leon Dieleman

Naam: Leon Dieleman
Functie: Beginnend Controleassistent
Leeftijd: 18
Werklocatie: Terneuzen
Bij DRV sinds: 1 september 2017
Dit zullen collega’s over mij vertellen: ‘Ambitieus, gedreven en enthousiast’
Dit is wat collega’s vaak niet over mij weten: ‘Dat ik al in vwo 5 met DRV in contact kwam en nooit getwijfeld heb of DRV een goede keus was.’

Maak kennis met Controleassistent Leon