Met iedere dag die voorbij gaat wordt de kans op een ‘harde’ Brexit groter. Bekijk in dit artikel een overzicht van de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de btw van uw bedrijf!

Btw gevolgen Brexit bij levering van goederen

Indien u handelt met klanten uit een andere lidstaat van de Europese Unie, moet u een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen. Dit geldt op dit moment ook voor het Verenigd Koninkrijk, we zitten in een zogeheten overgangsperiode. Dit zal echter door een harde Brexit veranderen. Vanaf 1 januari 2021 doet u geen opgaaf en Intrastat aangifte meer. Dit komt omdat het leveren van goederen naar het Verenigd Koninkrijk na 1 januari 2021 wordt beschouwd als export. Daarom moet u dan aan bepaalde douaneformaliteiten voldoen.

Daarnaast gaat het 0% btw tarief gelden voor export van goederen, mits aan de hand van administratie aangetoond kan worden dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Ook hiervoor geldt dat het nu al handig is om een EORI nummer en AEO vergunning te verkrijgen.

Btw gevolgen Brexit bij levering van diensten

Levert u diensten aan afnemers in het Verenigd Koninkrijk? Deze diensten worden vanaf 1 januari 2021 behandeld als zijnde ‘VAT out of scope’ voor de Nederlandse omzetbelasting. Dit houdt in dat op basis van de Nederlandse Wet geen heffing toe komt aan Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid wordt uw dienstverlening belast in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor moet u zich wellicht registreren in het Verenigd Koninkrijk om aan uw btw verplichtingen te voldoen, zoals het afdragen van btw aan de Britse belastingdienst.

Vraag bijtijds een EORI nummer aan

Door een harde Brexit gaat u misschien voor het eerst zaken doen buiten de Europese Unie. U krijgt dan bijvoorbeeld ineens te maken met de douane. In dat geval heeft u een EORI nummer nodig. Het EORI nummer is een uniek identificatienummer dat u nodig heeft als u zaken doet waarbij u te maken krijgt met de douane. Als u aangifte doet in Nederland kunt u een EORI nummer zelf samenstellen. Als u daarnaast ook aangifte in een ander land doet, moet u een EORI nummer aanvragen bij de belastingdienst.

Let op: door de drukte bij de Douane kan de doorlooptijd voor de aanvraag van het EORI nummer langer duren. Vraag het nummer dus ruim op tijd aan om te voorkomen dat u producten niet kan in- of uitvoeren!

AEO vergunning handig bij veel handel

Met het oog op de harde Brexit valt het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021 onder het internationale handelsverkeer. In het geval u veelvuldig handelt met het Verenigd Koninkrijk kan een Authorised Economic Operator (AEO) vergunning u diverse voordelen op het gebied van internationaal handelsverkeer bieden. Enkele voordelen van deze vergunning zijn onder andere minder fysieke- en documentcontroles en controles op verzoek plaats laten vinden op een afgesproken plaats. Kortom, het minimaliseert uw wachttijden aan de grens.

Liquiditeitsvoordeel met artikel 23 vergunning

Het Verenigd Koninkrijk is door de harde Brexit niet meer aan te merken als een lid van de Europese Unie. Hierdoor betaalt u bij invoer btw. De (invoer)belastingen, waaronder de btw ook valt, moeten normaal gesproken direct bij invoer voldaan te worden. Dit is echter niet nodig als u over een artikel 23 vergunning beschikt. Het voordeel van een artikel 23 vergunning is dat u de btw kunt verleggen naar uw periodieke btw-aangifte. De verleggingsregeling zal gekoppeld worden aan uw btw-nummer. Na afgifte van de vergunning hoeft u bij invoer niet direct btw te voldoen. Dit zal resulteren in een liquiditeitsvoordeel. Het moment van betalen van de (invoer)btw en het terugvragen valt, door de verlegging naar de aangifte, namelijk gelijktijdig.

Voorbereiding op de Brexit belangrijk

Het is van belang om nu in actie te komen, voordat het dadelijk ‘te laat’ is. Bepaal wat er nodig is om geen ‘extra’ last te hebben van de Brexit. Wij kunnen u daar uiteraard mee helpen. Het is goed om te bepalen hoeveel u handelt met het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens moeten de kosten van douanerechten worden bepaald. Dit kan door uw producten te koppelen aan de douanetarieven. Daarnaast moet u rekening houden met douaneafhandeling. Verzend u maar een beperkt aantal zendingen naar het Verenigd Koninkrijk? Dan is het verstandig om de douaneafhandeling uit te besteden bij een dienstverlener zoals een douane agent.

Brexit-voucher

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk en krijgt uw onderneming te maken met de gevolgen van de Brexit? Met de Brexit-voucher kunt u advies inwinnen om u voor te bereiden op de Brexit. Maak hier optimaal gebruik van en vraag hem aan! Lees hier de voorwaarden en hoe u de Brexit-voucher aanvraagt.

Geschreven door:

Belastingadviseur Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist