Bent u een (middel)grote werkgever en eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Vanaf 1 januari 2024 gaat de terugkeerpremie omhoog die u betaalt als u uw eigenrisicodragerschap beëindigt en terugkeert naar de publieke verzekering bij het UWV. Als u uw eigenrisicodragerschap Ziektewet uiterlijk 1 juli 2022 beëindigt, betaalt u nog de lagere terugkeerpremie. Lees hier hoe u de verhoging van deze terugkeerpremie kunt voorkomen.

Vanaf 2024 een hogere terugkeerpremie

Wanneer u uw eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet beëindigt en terugkeert naar de publieke verzekering bij het UWV, moet u voor de Ziektewet de zogenoemde terugkeerpremie betalen. Nu is deze terugkeerpremie minimaal de helft van de premiecomponent die geldt voor uw sector. Vanaf 1 januari 2024 wordt de terugkeerpremie minimaal de volledige premiecomponent  die geldt voor uw sector.

Beëindiging eigenrisicodragerschap

Wilt u terugkeren naar de publieke verzekering bij het UWV en niet de hogere terugkeerpremie betalen? Dan moet u het eigenrisicodragerschap uiterlijk 1 juli 2022 beëindigen. Een aanvraag voor beëindiging van het eigenrisicodragerschap moet uiterlijk 13 weken voor de beëindigingsdatum bij de Belastingdienst binnen zijn. Zorg dus dat de Belastingdienst uw aanvraag vóór 1 april 2022 ontvangt.

Beëindigt u uw eigenrisicodragerschap met ingang van 1 januari 2023 of 1 juli 2023? Dan betaalt u in 2023 vanaf de beëindigingsdatum de lagere terugkeerpremie en in 2024 de hogere.

Geschreven door:

Salarisadviseur Corné Willemse

Corné Willemse BBA RPP

Salarisadviseur