Heeft u als ondernemer een jaaromzet van maximaal € 1.800? Dan kunt u nu de kleineondernemersregeling (KOR) voor de btw toepassen zonder dat u dit meldt aan de Belastingdienst. Ook de minimale termijn van drie jaar voor toepassing van de KOR wordt door de versoepeling losgelaten. In dit artikel vertellen we u alles over de KOR, de recente versoepelingen van de regel en welke voordelen u dit biedt.

Wat houdt de kleine ondernemersregeling in?

Wanneer u als btw-ondernemer een jaaromzet heeft die lager is dan € 20.000, kunt u gebruikmaken van de vrijstelling voor kleine ondernemers: de KOR. Met de KOR hoeft u geen btw-aangifte meer te doen. U rekent namelijk geen btw over de door u geleverde diensten of producten maar heeft dan ook geen recht meer op aftrek van btw. Wanneer u hiervan gebruik wilt maken, moet u zich daarvoor aanmelden bij de Belastingdienst. Bij aanmelding van de KOR moet u er drie jaar gebruik van maken.

Let op! Meedoen aan de KOR is niet altijd gunstig. Bijvoorbeeld als u de komende jaren veel gaat investeren. Die btw mag u namelijk dan niet aftrekken.

Aanpassing met terugwerkende kracht

Het besluit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. De bovenstaande eisen gelden dus met ingang van 1 januari 2020 niet meer wanneer uw jaaromzet lager is dan € 1.800. Dus mocht uw jaaromzet lager zijn dan € 1.800 en u heeft zich nog niet gemeld bij de Belastingdienst? Dan hoeft u dit niet alsnog te doen.

Heeft u zonnepanelen?

Een belangrijke groep die van de regeling kan profiteren is die van particulieren met zonnepanelen. Met name als zij slechts enkele panelen bezitten en de administratieve rompslomp niet op vinden wegen tegen het financiële voordeel. Daarnaast profiteren ook  mensen die een bestaande woning kopen waarop al zonnepanelen zijn bevestigd. Zij kwamen niet in aanmerking voor een btw-teruggave, maar moesten bij aanmelding bij de KOR wel btw afdragen.