Rijdt u een auto van de zaak? En rijdt u tijdens de vakantie met een andere lease auto? Dan is mogelijk twee keer de bijtelling van de auto van de zaak van toepassing.

Vakantieritten

Heeft u een auto van de zaak ter beschikking gesteld gekregen waar u meer dan 500 km per jaar meerijdt, dan wordt een percentage van de catalogusprijs bijgeteld in de salarisadministratie. Het komt steeds vaker voor dat gedurende de vakantieperiode een andere auto ter beschikking wordt gesteld, omdat bijvoorbeeld de andere auto van de zaak niet geschikt is om met het hele gezin mee op vakantie te gaan. Dit heeft dan wel als gevolg dat voor beide auto’s een bijtelling meegenomen moet worden. De ‘vakantie’ auto alleen voor de (meestal korte) periode dat deze ter beschikking is gesteld. Het bijtellingspercentage van de auto’s is afhankelijk van de datum ingebruikname en de CO² uitstoot.

Verhuurconstructie werkt niet

Vorig jaar informeerden wij u al dat een verhuurconstructie in de vakantieperiode niet werkt. In deze situatie betaalde de werknemer tijdens de vakantieperiodes voor de auto van de zaak een verhuurvergoeding aan zijn werkgever. Hij was van mening dat de auto tijdens deze periodes daarom niet ter beschikking stond, kennelijk met de bedoeling het privégebruik van de auto op deze manier niet boven de 500 kilometer uit te laten komen en daardoor de bijtelling te voorkomen. Helaas ging de rechter hier niet mee akkoord en vond dat de auto ook tijdens de vakanties gewoon ter beschikking stond. Dit betekende dat de bijtelling gewoon moest worden toegepast over het gehele jaar, inclusief vakantieperiodes.

Tip! Een verhuurconstructie om de bijtelling te ontlopen, gaat dus niet op. U kunt voor vakanties natuurlijk wel een andere auto in privé huren en de auto van de zaak niet privé gebruiken om zo de bijtelling te voorkomen, mits u in dat jaar niet meer dan 500 km privé rijdt.

Tip! Onder voorwaarden is het mogelijk om alleen over de ‘vakantie’ auto een bijtelling te betalen. Dan moet onder meer de lease auto niet langer ter beschikking staan, dit betekent dat de sleutels en autopapieren bij de werkgever of leasemaatschappij moeten worden ingeleverd. Wilt u meer weten over de voorwaarden, neem dan contact met ons op.

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur