Wilt u niet in acute liquiditeitsproblemen tijdens de coronacrisis komen, heeft u dan al gedacht aan alternatieven? Denk aan het uitreiken van een tegoedbon. In dit artikel belichten wij enkele alternatieven en de gevolgen die deze alternatieven met zich meebrengen voor de omzetbelasting.

Het kan in deze tijden problematisch zijn om aan elke klant het gehele bedrag te restitueren. Met name bij reizen, die momenteel massaal geannuleerd worden, is het gebruikelijk om een tegoedbon ter hoogte van het bedrag toe te kennen. Dit kan uiteraard in andere branches waar annuleringen plaatsvinden ook, waar al aanbetalingen hebben plaatsgevonden. Let wel, de klant hoeft een tegoedbon niet te accepteren en kan eisen dat het volledige bedrag teruggestort wordt.

Vanuit het perspectief van de btw dient bij een tegoedbon onderscheid gemaakt te worden tussen een voucher en een kortingsbon.

Voucher

Een voucher is een middel dat als vervanging van geld kan worden gebruikt en kan worden ingewisseld voor een tegenprestatie, zonder dat bijbetaling vereist is. Voor de btw kan sprake zijn van een voucher voor enkelvoudig gebruik of een voucher voor meervoudig gebruik. Bij enkelvoudig gebruik is de btw op het tijdstip van uitgifte reeds verschuldigd, terwijl bij meervoudig gebruik de btw pas verschuldigd is bij inlevering van de voucher.

Indien sprake is van een annulering in combinatie met de uitgifte van een voucher voor enkelvoudig gebruik, zal de oorspronkelijk verschuldigde btw in stand blijven. Wanneer de klant ter zake van de annulering een voucher voor meervoudig gebruik van u ontvangt, is de oorspronkelijke btw niet meer verschuldigd. Dit kan voor uw liquiditeit voordelig zijn, omdat u dan de oorspronkelijke btw kunt terugvragen (of nog niet hoeft af te dragen). Het kan dus handig zijn om zodanige voorwaarden te scheppen dat sprake is van een voucher voor meervoudig gebruik. Uiteraard kunnen onze btw-specialisten u hierover verder adviseren. Voor meer informatie over het onderscheid tussen enkelvoudig en meervoudig gebruik verwijzen wij naar het volgende artikel: Duidelijkheid over de btw-behandeling van vouchers.

Kortingsbon

Een ander alternatief is het uitreiken van een kortingsbon. Deze bon is inwisselbaar voor hetzelfde product of dezelfde dienst als waar eerder (al dan niet gedeeltelijk) voor is betaald. Uiteraard kan deze kortingsbon ook recht geven op een ander product of dienst. In tegenstelling tot de voucher dient bij een kortingsbon echter wel bijbetaald te worden. Bij uitgifte van de kortingsbon is direct btw verschuldigd. Bij het verzilveren van de kortingsbon kunt u het bedrag waarover btw verschuldigd is verminderen met het bedrag van de kortingsbon, zodat niet dubbel btw wordt afgedragen.

Kennisdossier op onze website

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft om uw bedrijfsproces af te stemmen op de huidige genomen maatregelen in verband met het coronavirus? Of wat u kunt doen om uw bedrijf gezond te houden? Op onze website hebben we een pagina ingericht waar ons specialistenteam corona de komende tijd regelmatig haar kennis met u deelt. Houd deze pagina in de gaten, zodat u de juiste keuzes kunt maken voor uw organisatie. Heeft u specifieke vragen over de gevolgen voor uw organisatie? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij Moore DRV of het specialistenteam corona. U kunt ook uw contactgegevens achterlaten en wij nemen contact met u op.

Geschreven door:

Belastingadviseur Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist