De subsidie voor particulieren die een volledig elektrische auto kopen is definitief. De subsidie gaat gelden voor elektrische auto’s die u vanaf 4 juni 2020 koopt of least. U ontvangt als particulier € 4.000 subsidie voor nieuwe elektrische auto’s en € 2.000 voor occasions.

De subsidie voor 2022 is bekend, lees hier meer!

Catalogusprijs voor subsidie elektrische auto voor particulier

Voor de subsidie geldt wel een aantal voorwaarden. Zo moet de catalogusprijs van de auto tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen en moet de actieradius minstens 120 kilometer zijn.

Subsidie alleen bestemd voor particulieren

De subsidie is alleen bestemd voor particulieren, wat betekent dat de auto niet tot het ondernemingsvermogen mag behoren. Als ondernemers kunt u de subsidie dus alleen krijgen als u de auto in privé aanschaft.

Enkel subsidie elektrische auto bij erkende bedrijven

Ook kunt u de tegemoetkoming alleen verkrijgen indien u de elektrische auto bij een erkend bedrijf aanschaft. Dit is gedaan om fraude bij handel tussen particulieren te voorkomen.

Let op: terugbetaling subsidie bij verkoop binnen drie jaar.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de auto enkele jaren bij één Nederlandse eigenaar blijft. Wanneer u de auto binnen drie jaar weer verkoopt, moet u een deel van de subsidie terugbetalen. Wanneer u de elektrische auto least, krijgt u de subsidie maandelijks uitbetaald. Bij beëindiging van het leasecontract binnen vier jaar, stopt ook de subsidie.

Subsidie elektrische auto voor particulieren aanvragen

De subsidie kunt u vanaf 1 juli 2020 met terugwerkende kracht tot 4 juni 2020 online aanvragen bij RVO.nl. Dit kan pas nadat u de koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten.

Inmiddels is het budget over 2020 voor nieuwe elektrische auto’s op. Het budget bedroeg € 10 miljoen. U kunt dan nog wel een aanvraag indienen, maar deze wordt doorgeschoven naar 2021.

Voor gebruikte elektrische auto’s is nog wel budget beschikbaar. Dit budget bedraagt € 7,2 miljoen.

Tip! Op RVO.nl staat een lijst met elektrische auto’s die aan de voorwaarden voldoen. Zo kunt u eenvoudig nagaan of de auto die u op het oog heeft voor de subsidie in aanmerking komt.

Heeft u vragen over subsidie voor elektrische auto’s of wilt u dat wij ondersteunen bij de aanvraag van de subsidie? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur