Verkoopt u arrangementen die uit meerdere onderdelen bestaan, zoals een activiteit met na afloop een borrel of diner? Let dan goed op welk btw-tarief u toepast op de verschillende onderdelen.

Rondvaart met diner: hoe berekent u de btw?

In de eerder genoemde uitspraak biedt de onderneming rondvaarten aan met verschillende arrangementen. Bijvoorbeeld een rondvaart arrangement met diner en (alcoholische) drankjes of een rondvaart arrangement inclusief hapjes en (alcoholische) drankjes en optioneel een stadswandeling met gids. Op rondvaarten, eten en niet alcoholische dranken, is het verlaagde tarief (9%) van toepassing. Op alcoholische dranken en de stadswandeling is het algemene tarief (21%) van toepassing.

De onderneming stelde dat het arrangement één dienst is waarop het verlaagde tarief van toepassing is, omdat de verschillende onderdelen bijkomstig zijn aan de hoofddienst: de rondvaart. De Belastingdienst is van mening dat het arrangement kan worden gesplitst in de verschillende onderdelen en dat er sprake is van meerdere prestaties. Op de rondvaarten, het diner en de niet-alcoholische dranken moet dan het verlaagde tarief worden berekend, en op de alcoholische dranken en de stadswandeling algemene tarief.

De Rechtbank volgt de Belastingdienst en stelt dat het verlaagde tarief beperkt uitgelegd moet worden en in deze zaak geen sprake is van één prestatie. De verschillende onderdelen kunnen uitgesplitst worden in verschillende prestaties en voor iedere prestatie dient apart beoordeeld te worden welk tarief van toepassing is.

Bijkomstige prestatie: wel volledig verlaagd tarief

Deze uitspraak is anders dan de uitspraak over een obstacle run, waarbij deelnemers naast deelname aan de obstaclerun een wedstrijdshirt en een biertje kregen. Hier is geoordeeld dat het wedstrijdshirt en het biertje als bijkomstigheid moesten worden beschouwd. Hierdoor kon op het volledige arrangement het verlaagde tarief toegepast worden.

Geschreven door:

Belastingadviseur Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist