Het verlaagde btw-tarief op onder andere logies, etenswaren, non-alcoholica en ijswaren gaat per 1 januari 2019 van 6% naar 9%. Wat moet u weten? En wat kunt u alvast in doen in deze laatste maand van het jaar?

Kaartprijzen aanpassen

Vooruitlopend op de btw verhoging kunt u uw kaartprijzen aanpassen. Het is niet nodig om hiermee te wachten tot 1 januari 2019; u kunt dit ook al eerder doen. Heeft u de prijzen op 1 januari 2019 nog niet aangepast? Dan zult u de btw-verhoging van 3% zelf moeten financieren. U moet dan 9% btw over uw omzet afdragen, en dat gaat natuurlijk ten koste van uw winst.

Aanpassen kassa, software en facturen

Zorg dat in uw boekhoudprogramma’s en kassasystemen het juiste btw-tarief op tijd wordt gebruikt. Pas ook uw facturen aan, zodat voor diensten of leveringen die plaatsvinden na 1 januari 2019 met 9% btw wordt gerekend. Check bijtijds of u dit zelf kunt aanpassen, of dat uw softwareleverancier of accountant dit voor u moet doen. Houd daarnaast bij het opstellen van een offerte in 2018 voor een dienst of levering in 2019 wél al rekening met het nieuwe btw-tarief.

Btw-tarief rond de jaarwisseling

Om te bepalen welk btw-tarief van toepassing is, moet eerst worden gekeken naar het moment waarop de prestatie wordt verricht. Dit is het moment waarop bijvoorbeeld uw gasten bij u komen logeren of genieten van een maaltijd en een drankje. Is dit in 2019, dan is het btw-tarief 9%. Een uitzondering hierop is wanneer u voor deze prestatie reeds in 2018 een vooruitbetaling heeft ontvangen. Zie hiervoor ook de toelichting onder het kopje ‘vooruit ontvangen bedragen’.

Voorbeeld:
Als uw gasten op zaterdag 29 december 2018 bij u komen eten, moet u over de omzet daarvan 6% btw in rekening te brengen. Eten uw gasten op rekening en maakt u de factuur op 2 januari 2019, dan geldt nog steeds het btw-tarief van 6%. De prestatie is namelijk verricht op 29 december 2018.

Komen uw gasten echter op 2 januari 2019 bij u eten, moet u over de omzet daarvan 9% btw in rekening te brengen. De prestatie vindt immers plaats op 2 januari 2019.

Vooruit ontvangen bedragen

In de toelichting bij de wetsvoorstellen staat dat er geen correctie nodig is, als er sprake is van vooruitbetalingen die u in 2018 heeft ontvangen voor leveringen en diensten die plaats gaan vinden in 2019. Hebben uw gasten bijvoorbeeld de overnachting van 2 januari 2019 al betaald in 2018? Dan moet u over deze omzet 6% btw afdragen. U hoeft dan achteraf niet nog eens 3% btw bij te betalen.

Extra inkopen in 2018

Bedrijven waarbij de btw de kostprijs verhoogt, omdat zij de btw niet in aftrek kunnen brengen, anticiperen mogelijk op de btw-verhoging door in 2018 extra inkopen te doen tegen het btw tarief van 6%. Voor u als horecaondernemer is dit in veel gevallen niet nodig of lonend, omdat u de btw terug kunt vragen. De btw is voor u dan geen kostenpost.

Geschreven door:

Belastingadviseur Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist