Er komt een nieuw investeringsfonds dat specifiek gericht is op kennisintensieve bedrijven. Hierdoor moet de technologische kennis van Nederland een boost krijgen om zo de concurrentiepositie te verbeteren. Het fonds zal investeringen doen in sectoren als fotonica, quantumtechnologie, nanotech en high tech. In dit artikel zetten we voor u uiteen wat het nieuwe fonds inhoud.

Deep Tech Fonds

Het nieuwe ‘Deep Tech Fonds’ (DTF) krijgt een omvang van € 250 miljoen. Het fonds is met name bedoeld voor investeringen in innovatieve en complexe technologieën. Voor de ontwikkeling hiervan blijkt financiering vaak een probleem.

Start-ups en scale-ups

Het DTF richt zich daarom op start-ups en scale-ups, dus nog jonge bedrijven, die vaak in de technische sector actief zijn en willen doorgroeien. Deze bedrijven richten zich daarbij veelal op de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Een probleem van ‘jonge’ technologische bedrijven is vaak dat zij zich nog niet bewezen hebben en dus relatief grote risico’s met zich meedragen. Het vinden van investeerders kan hierdoor een probleem zijn. Zijn ze echter succesvol, dan zijn ze ook erg winstgevend.

Mede-investeringsfonds

DTF zal opereren als mede-investeerder en is een onafhankelijk onderdeel van Invest-NL. Dit is een instelling van het Rijk die zich bezighoudt met ontwikkeling en financiering van bedrijven en projecten die de transitie naar de circulaire economie versnellen. Invest-NL beschikt over een investeringsvermogen van € 2,5 miljard.

Bindend advies

DTF heeft een onafhankelijk fondsmanagement en een onafhankelijk Investment Committee. Deze organen zorgen voor een bindend advies inzake investeringsprojecten.

Geschreven door:

Accountant Marco Utermark

Marco Utermark AA

Lid Raad van Bestuur, partner en accountant