Volgend jaar kunnen particulieren voor een nieuwe elektrische auto € 3.350 subsidie krijgen. Dit is € 650 minder dan in 2021. De subsidie voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto blijft in 2022 met € 2.000, hetzelfde bedrag als momenteel.

Subsidie particuliere elektrische auto

De subsidie is bedoeld om voor particulieren de overstap naar een elektrische auto te vergemakkelijken. Zakelijke rijders genieten namelijk al jaren een voordeel in de vorm van een lagere bijtelling voor het privégebruik van de auto.

Beperkte subsidiepot: op = op

In 2020 en 2021 was de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s snel leeg. Ook voor een gebruikte elektrische auto kan in 2021 geen subsidie meer worden aangevraagd. Dit kan weer, zowel voor een nieuwe als gebruikte elektrische auto, vanaf 3 januari volgend jaar 9.00 uur.

Let op! Voor de subsidie komt u volgend jaar alleen in aanmerking als u een koop- of leaseovereenkomst heeft afgesloten op of na 1 januari 2022. De datum waarop u de koop- of leaseovereenkomst sluit is leidend. De auto hoeft nog niet te zijn afgeleverd.  Vanzelfsprekend mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2022 op uw naam staan.

Subsidie is alleen voor particulieren

De subsidie is alleen bestemd voor particulieren. Ondernemers kunnen de subsidie ook aanvragen, maar mogen de auto niet op naam van het bedrijf zetten. Zzp’ers kunnen er bijvoorbeeld wel voor kiezen de auto in privé te kopen en zakelijke kilometers tegen € 0,19/km ten laste van de winst te brengen.

Voorwaarden

De elektrische auto moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Zo moet onder andere de catalogusprijs tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen en moet de auto een actieradius hebben van minstens 120 kilometer.

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur