Blijft uw omzet dit jaar onder de € 20.000? Dan kunt u deelnemen aan de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) in de btw. Als u dit wilt en nog niet aangemeld heeft moet u ervoor zorgen dat uw aanmelding uiterlijk 3 maart 2020 bij de Belastingdienst binnen is. U doet dan mee per 1 april 2020.

Let op! Aanmelden moet nog gewoon op papier, dus wacht niet tot het laatste moment.

Kleineondernemersregeling (KOR) vernieuwd

De KOR is dit jaar vernieuwd. Sinds dit jaar kunnen ondernemers met een omzet tot € 20.000 aan de nieuwe KOR deelnemen. Tot dit jaar was van belang hoeveel btw per saldo moest worden afgedragen.

KOR: geen btw berekenen, maar ook geen aftrek!

Als u meedoet aan de nieuwe KOR, mag u uw klanten geen btw berekenen. Zijn dit ondernemers, dan kunnen ze dus ook geen btw in aftrek brengen. Ook kunt u zelf de btw op uw aankopen niet meer aftrekken.

Let op! Meedoen aan de KOR is niet altijd gunstig. Bijvoorbeeld als u de komende jaren veel gaat investeren. Die btw mag u namelijk dan niet aftrekken.

Bedenk daarbij dat u na aanmelding ten minste drie jaar met de KOR mee moet doen, tenzij uw omzet in die periode boven de € 20.000 uitkomt.

Aanmelden voor de KOR voor 3 maart

Om gebruik te maken van de nieuwe KOR moet u zich aanmelden. Een formulier hiervoor vindt u op de site van de Belastingdienst. Anders dan onder de oude KOR, kunnen ook rechtspersonen zich aanmelden, zoals bv’s. Heeft u vragen over de nieuwe KOR? Neem dan contact met ons op.

Geschreven door:

Belastingadviseur Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist