Ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis, kunnen in sommige gevallen toch langer uitstel van betaling van hun belastingschuld krijgen. Het uitstel betreft belastingen die vanaf 1 oktober 2021 weer betaald hadden moeten worden. We zetten hier de voorwaarden van de tegemoetkoming uiteen.

Einde steunpakket met ingang van 1 oktober

Vanaf 1 oktober zijn ook de algemene steunmaatregelen vanwege corona beëindigd. Ondernemers moeten daarom ook vanaf 1 oktober hun nieuwe belastingschulden weer gewoon betalen. Omdat dit soms toch moeilijk blijkt te zijn, is een nieuwe uitstelregeling in het leven geroepen.

Voorwaarden

De tegemoetkoming geldt alleen voor ondernemers die al corona-uitstel hebben gekregen vóór 1 oktober 2021 en is beperkt tot de belastingmiddelen die onder het corona-uitstel vallen. Om voor de nieuwe uitstelregeling in aanmerking te komen, geldt een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn:

  • Dat de betalingsproblemen veroorzaakt zijn door de coronacrisis.
  • Dat het bedrijf levensvatbaar is.
  • Dat u een verklaring meestuurt.

Wanneer heeft u een verklaring nodig?

Is uw al opgebouwde belastingschuld samen met de nieuwe schuld meer dan € 20.000? Dan is een derdenverklaring vereist. Is de totale schuld minder, dan mag u volstaan met een eigen verklaring. Uit de verklaring moet blijken dat u aan de voorwaarden van de fiscus voldoet en moet u een omschrijving geven van de aard van de betalingsproblemen.

Let op! U kunt het uitstel van betaling aanvragen tot en met 31 januari 2022. De aanvraag heeft terugwerkende kracht tot 1 oktober 2021. Krijgt u ondertussen aanslagen en/of boetes en wordt aan uw aanvraag voor uitstel tegemoet gekomen, dan hoeft u deze niet te betalen.

 

 

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur