Per 1 januari 2020 gelden er andere regels voor de btw als het gaat om grensoverschrijdende transacties binnen de EU. Zo bent u nu, als u het nultarief wilt toepassen bij intracommunautaire leveringen, verplicht het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur te vermelden. Wij zetten de gevolgen hiervan voor u uiteen.

Wat waren de btw-regels voorheen?

Voorheen kon een btw-ondernemer onder voorwaarden het nultarief toepassen voor een intracommunautaire levering naar btw-ondernemers in andere EU-landen. Hij moest dan wel aantonen dat de geleverde goederen waren aangekomen bij een btw-ondernemer binnen de EU en dat de goederen ook daadwerkelijk zijn vertrokken vanuit het land van de leverancier. Daarnaast moest de btw-ondernemer in het andere EU-land een btw-identificatienummer hebben van de afnemer in het EU-land van aankomst.

Btw-regels nu: verplicht btw-identificatienummer afnemer

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht, en dus een daadwerkelijke eis voor het toepassen van het nultarief bij een levering aan het buitenland, om het btw-identificatienummer van de afnemer te vermelden op de factuur. Hierdoor moet u alle btw-identificatienummers van uw afnemers vastleggen zodat u een juiste btw-aangifte voor intracommunautaire prestaties en een opgaaf ICP (opgaaf intracommunautaire prestaties) kunt doen. Check het btw-identificatienummer altijd via het VIES.

Btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP)

Naast de vermelding van buitenlandse leveringen in de btw-aangifte is een juiste opgaaf ICP noodzakelijk. Hierin worden alle leveringen en/of diensten vermeld die geleverd zijn aan btw-ondernemers in andere EU-lidstaten. Daarnaast moet, indien eigen goederen worden overgebracht naar andere EU-landen, de waarde van deze goederen ook worden vermeld op de opgaaf ICP. Het is van belang dat de opgaaf ICP en de btw-aangifte met elkaar corresponderen.

Conclusie

Btw-ondernemers die goederen leveren aan btw-ondernemers in andere EU-lidstaten, moeten vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de verplichting het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur te vermelden. Een juiste toepassing van deze wijziging is belangrijk.

Geschreven door:

Belastingadviseur Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist