Als u wilt, kunt u ook dit jaar weer belastingvrij schenken. De meest gebruikte vrijstelling, die voor schenkingen aan de kinderen, is verhoogd naar € 5.515 per kind. De algemene vrijstelling in 2020 bedraagt € 2.208. We zetten hier uiteen hoeveel u in 2020 belastingvrij mag schenken.

Vrijstelling schenking per jaar

De vrijstelling geldt per kalenderjaar. Een schenking in december 2019, bijvoorbeeld met kerst, staat een wederom vrijgestelde schenking in januari van dit jaar dus niet in de weg.

Belastingvrij schenken aan kleinkinderen

Voor schenkingen aan uw kleinkinderen geldt geen specifieke vrijstelling. Wel kunt u dan gebruik maken van de algemene vrijstelling die voor 2020 is bepaald op € 2.208. Er geldt voor kleinkinderen wel een speciaal tarief als u meer schenkt dan de algemene vrijstelling.

Tarieven

Schenkt u meer dan genoemde vrijstellingen aan uw kinderen, dat moeten zij belasting betalen over het bedrag boven € 5.515. Tot een bedrag boven de vrijstelling van € 126.723 is het tarief 10%. Over het bedrag daarboven is het tarief 20%. Voor uw kleinkinderen bedraagt tot € 126.723 het tarief 18%, terwijl over het bedrag daarboven een tarief geldt van 36%. Voor schenkingen aan willekeurige derden boven de algemene vrijstelling zijn deze tarieven 30%, respectievelijk 40%.

Let op! De verkrijger van de schenking moet de schenkbelasting betalen.

Wilt u weten wat u nog meer kunt doen om voordelig te schenken of te lenen aan uw kinderen? Bekijk dan dit overzicht met mogelijkheden tot schenking, borgstelling of deelname in de onderneming van uw kind.

Eenmalig extraatje voor uw kinderen

Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar geldt eenmalig een verhoogde vrijstelling van € 26.457. Bij aantoonbaar gebruik van de schenking voor een dure studie of een eigen woning, geldt eenmalig een verhoogde vrijstelling van € 55.114 en € 103.643 respectievelijk. Bekijk in dit artikel de voorwaarden voor deze verhoogde schenkingen.

**Tip! **De genoemde vrijstelling van € 103.643 ten behoeve van een eigen woning geldt ook voor schenkingen aan een willekeurige derde.