Als u niet als ondernemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel heeft u geen recht op de Tozo. Zo besloot de rechtbank in Amsterdam onlangs. Ook bestaat er dan geen mogelijkheid om via een hardheidsclausule toch voor de Tozo in aanmerking te komen.

Wat is de Tozo?

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een tegemoetkoming voor ondernemers die financieel getroffen worden door de maatregelen door het coronavirus. De Tozo bestaat uit de mogelijkheid tot een uitkering voor levensonderhoud en voor een lening voor bedrijfskapitaal.

Inschrijving KvK vereist voor Tozo

In een zaak die onlangs gevoerd werd voor de rechtbank in Amsterdam, bleek dat de voorwaarden voor de Tozo nauw luisteren. Een ondernemer werkte als match-agent voor de internationale voetbalbond FIFA. Hiervoor is een licentie van de FIFA-vereist, maar geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is echter wel vereist voor het aanvragen van de Tozo. Alleen ondernemers die vóór 17 maart 2020 bij de Kamer van Koophandel stonden ingeschreven, komen voor de Tozo in aanmerking. Volgens de rechtbank kan van deze eis niet worden afgeweken.

Geen KvK-inschrijving? Voorschot terugbetalen

De Tozo wordt door gemeentes in eerste instantie verstrekt als voorschot. Voor deze ondernemer betekende de beslissing van de rechtbank dat hij de verstrekte voorschotten moest terugbetalen.