Particulieren die een elektrische auto aanschaffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen. Deze subsidieregeling is zo’n groot succes dat in de eerste week van 2021 de subsidiepot voor nieuwe auto’s al leeg was. De subsidie voor gebruikte elektrische auto’s is nu ook leeg. Dit meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidie

De subsidie is bedoeld om ook voor particulieren het rijden in een elektrische auto financieel aantrekkelijk te maken. Ondernemers en werknemers met een auto van de zaak profiteren namelijk via een lagere bijtelling. Deze subsidie kan worden aangevraagd voor nieuwe en gebruikte auto’s.

Subsidiepotten leeg

De subsidiepotten voor zowel een gebruikte als een nieuwe elektrische auto zijn leeg. Voor een gebruikte auto kunt u nog wel een verzoek indienen, maar dat wordt waarschijnlijk afgewezen. Alleen als bestaande aanvragen worden teruggetrokken, heeft u in principe nog kans op subsidie.

Niet meer doorschuiven

Vanaf 3 januari 2022 wordt de subsidiepot voor 2022 opengesteld. Doorschuiven vanuit oudere jaren, zoals dat in 2020 en 2021 wel kon, is niet meer mogelijk. Zo wordt voorkomen dat in no-time geen subsidie meer aangevraagd kan worden, zoals in het verleden het geval was.

Let op! U kunt de subsidie voor 2022 aanvragen nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten. Deze moet zijn afgesloten in hetzelfde kalenderjaar waarin u de subsidie aanvraagt. De auto hoeft nog niet te zijn afgeleverd. U logt voor uw aanvraag in met DigiD.

Subsidie verlaagd

De subsidie voor een nieuwe elektrische auto wordt volgend jaar verlaagd van € 4.000 naar € 3.700. De subsidie voor een gebruikte elektrische auto blijft ook volgend jaar € 2.000.

Geschreven door:

Belastingadviseur Dirk van Dorsselaer

mr. drs. Dirk van Dorsselaer

Partner en belastingadviseur