Investeert u in energiebesparende technieken? Dan kunt u wellicht in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Op de Energielijst 2016 zijn bedrijfsmiddelen opgenomen die u een extra investeringsaftrek opleveren. Het aftrekpercentage gaat in 2016 omhoog van 41,5% naar 58%. Het budget van de EIA wordt verhoogd van € 106 miljoen in 2015 naar € 161 miljoen in 2016.

De EIA is een fiscale regeling die bedrijven fiscaal voordeel biedt bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Met deze regeling wordt duurzaam ondernemen gestimuleerd. Hierdoor betaalt u minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Op basis van de technologische ontwikkelingen past de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ieder jaar de Energielijst aan. Hieronder worden enkele opvallende wijzigingen ten opzichte van 2015 uiteengezet.

Populaire bedrijfsmiddelen op de Energielijst

Verlichting

Bij LED-verlichting wordt onderscheid gemaakt tussen LED-buizen (≥ 100 lm/W, powerfactor ≥ 0,90) en LED-armaturen (≥ 110 lm/W, powerfactor ≥ 0,90). Vervanging van T8-binnenverlichting door T5-binnenverlichting is verwijderd van de lijst, evenals het vervangen van tl-noodverlichting door LED-noodverlichting.

Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking

Systemen tot en met 25 kW komen niet in aanmerking voor de investeringsaftrek, maar systemen groter dat 25 kW komen in aanmerking voor maximaal € 750 per kW piekvermogen.

Isolatie van bestaande constructies

Bij een toename van de warmteweerstand bij de isolatie van bestaande constructie (daken, vloeren, plafonds of wanden) van ten minste 2,00 m2 K/W komt maximaal € 20 per m2 in aanmerking (witte dakbedekking: € 30 per m2).

HR-glas

Wie in 2016 wilt investeren in HR-glas voor nieuwe of bestaande bedrijfsgebouwen komt voor maximaal € 150 per m2 glas in aanmerking.

Nieuw op de Energielijst

Standairco

Met een standairco wordt het aandrijven van de voertuigairco door de hoofdmotor vermeden. Het gebruik van de hoofdmotor enkel voor de aandrijving van een dergelijke lichte applicatie is een belangrijke bron van verspilling bij vrachtwagens.

Zonnepanelen of -folie voor elektriciteitsopwekking op transportmiddelen

Fotovoltaïsche panelen of folie voor opwekking van elektrische energie uit zonlicht op transportmiddelen (als hulpvermogen).

Snelloopdeur voor koel- en vriescellen

Geïsoleerde snelloopdeuren zijn effectieve systemen om de uitwisseling van koude en warme lucht tot een minimum te beperken

Besparingssysteem voor klimaatinstallaties

Ter vermindering van het energiegebruik van klimaatinstallaties in bedrijfsgebouwen door het toepassen van een regelinstallatie voor het schakelen, afhankelijk van automatische aan- of afwezigheidsdetectie.

Verwijderd van de Energielijst

  • Systeem bij radiatoren voor koude- of warmteterugwinning uit ventilatielucht
  • Warmtewisselaar voor luchtontvochtiging
  • Bevochtigingsrotor
  • Ontdooikap
  • Afvalwaterwarmtewisselaar
  • Gasexpansie-installatie
  • Afvalgestookte installatie
  • Dynamisch vulsysteem voor spuitgietmatrijzen
  • Spudpaal

Reden dat een bedrijfsmiddelsoort van de Energielijst wordt verwijderd kan zijn dat deze techniek inmiddels gangbaar is geworden.

Aanvragen

U kunt in aanmerking komen voor EIA als u investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de omschrijving van de Energielijst 2016. Binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting dient de correcte aanvraag te zijn ingediend.