Vanaf 1 januari 2015 gelden gewijzigde regels voor de betaling van btw voor ondernemers die via het internet elektronische diensten verrichten. Wanneer u als ondernemer aan buitenlandse consumenten in Europa verkoopt, dient u voortaan btw af te dragen aan de Belastingdienst van het land waarin de consument woonachtig is. Het is echter niet altijd duidelijk waar een consument woont en contact met buitenlandse belastingdiensten verloopt vaak moeizaam.

Om problemen te voorkomen, is gekozen voor een systeem waarbij de Nederlandse ondernemer zich niet hoeft te registreren in het land van de consument. De ondernemer betaalt de btw die hij eigenlijk in het buitenland had moeten afdragen gewoon aan de Nederlandse Belastingdienst. Vervolgens betaalt zij de belasting aan de buitenlandse belastingdienst.

Dit scheelt een hoop werk voor de Nederlandse ondernemer, die zich niet meer in maximaal 28 Europese landen hoeft te registreren. Ondanks de vereenvoudiging gelden er ook uitgebreide voorwaarden voor deelname. Zo kunnen ondernemers die fysieke goederen verkopen door middel van een webshop geen gebruikmaken van dit systeem.

Bent u benieuwd of u gebruik kunt maken van het nieuwe systeem voor betaling van btw? Neem dan contact op met één van onze adviseurs, zij denken graag met u mee.