Vele tienduizenden kantoorpanden beschikken nog niet over het juiste energielabel. Daardoor dreigt sluiting voor deze panden per 1 januari 2023, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wij zetten hier de regels en mogelijkheden voor het verduurzamen van uw kantoorpand voor u uiteen.

Energielabel C voor kantoor verplicht

Kantoorpanden moeten vanaf 2023 verplicht geregistreerd zijn met een energielabel van minimaal het niveau C. Hieraan voldoet nu slechts 38% van alle kantoren. De helft van alle kantoren bezit nog helemaal geen energielabel.

Hoe is dat bij uw kantoorpand? Alle energielabels staan geregistreerd bij de RVO. Bedrijven kunnen hier opvragen welk label hun kantoor bezit.

Let op! Bedrijven die vergroenende maatregelen hebben genomen, moeten daarna opnieuw een energielabel aanvragen. Anders staat het kantoor nog steeds in de boeken met een onvoldoende ‘groen’ energielabel.

Sanctie voor kantoren zonder energielabel C: sluiting

Kantoren die niet aan de eisen voldoen, moeten per 2023 verplicht sluiten. Dit betekent dat veel kantoren de komende jaren energiezuiniger moeten worden gemaakt, bijvoorbeeld door middel van isolerende maatregelen.

Sommige gebouwen zijn uitgezonderd van de plicht tot vergroening, bijvoorbeeld kleinere gebouwen tot 100 m2, gebouwen waarbij het gebruik van het kantoor minder dan de helft van het gehele gebouw is en rijksmonumenten.

Maak gebruik van Energie- en milieu investeringsaftrek!

Bij het vergroenen van uw kantoorgebouw heeft u mogelijk recht op de energie investeringsaftrek (EIA) of milieu investeringsaftrek (MIA). Dit is een extra aftrek van de winst, gerelateerd aan de omvang van uw investering. Houdt u er erg in, dat als u een investering doet die in aanmerking komt voor de aftrek, u de investeringsverplichting binnen drie maanden moet melden bij RVO. Ook kunt u in aanmerking komen voor de baangerelateerde investeringskorting (BIK).