Wanneer u in de paardenbranche werkt kunt u met verschillende btw-tarieven in aanmerking komen. Het is voor de btw van belang om vast te stellen wat voor dienst u precies uitvoert. In dit artikel leggen wij uit waar u op moet letten.

Fokken

Indien u zelf paarden fokt en deze verkoopt kunt u met een tarief van 9% en 21% te maken krijgen. Het ligt aan de bestemming van het paard welk tarief moet worden gehanteerd. Lees hierover meer in ons artikel over de verkoop van paarden. Het kan ook voorkomen dat u paarden van andere opfokt. Dit houdt in dat u een jong paard tussen oudere paarden laat opgroeien. Hierbij wordt het paard verzorgd en groeit hij in groepsverband op om sociaal te worden gemaakt. Dit wordt in de btw gezien als een dienst waarover 9% btw moet worden berekend.

Africhten van paarden

Door middel van africhting wordt het paard verder gesocialiseerd. Onder het africhten van een paard wordt verstaan het paard zadelmak maken en geschikt maken om te gebruiken. Indien deze fase niet langer duurt dan 6 maanden is er sprake van africhting van een paard. Indien dit langer duurt moet de africhter kunnen bewijzen dat er geen sprake is van training van het paard. Voor het trainen van paarden gelden namelijk andere regels. De fase van africhting eindigt indien er een startkaart wordt aangevraagd of aan het einde van het vijfde levensjaar van het paard. Over de opbrengsten die u behaalt door het africhten dient u 9% btw te berekenen en af te dragen.

Trainen van paarden

De training van een paard vindt plaats na de africhting. Van training is sprake:

  • Na de fase van het zadelmak maken en geschikt maken om te gebruiken.
  • Wanneer voor het paard een startkaart wordt aangevraagd.
  • Wanneer het paard zes jaar of ouder is.
  • Bij het beleren van een paard op B-niveau of hoger.

Voor het trainen van een paard dient u 21% btw te berekenen.

Btw op lesgeven

Geeft u paardrijlessen? Hierin wordt in de btw onderscheid gemaakt tussen twee situaties. Als u les geeft vanuit uw eigen accommodatie dient u 9% btw over de facturen te berekenen. Wanneer u langs gaat bij de klant om les te geven (buiten uw eigen accommodatie) is dit belast met 21% btw.

Geschreven door:

Belastingadviseur Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist