De emotionele kant van een overnameproces

Artikel
De emotionele kant van een overnameproces

De emotionele kant van een overnameproces

Artikel

Expertise: Corporate Finance
Onderwerp: Bedrijfsovername
Laatste update: 15 mei 2019
Gepubliceerd: 15 mei 2019

Elk individu is anders, geen proces is hetzelfde. Een bedrijfsovername laat zich kenmerken door twee uiteenlopende, maar sterk met elkaar samenhangende aspecten: geld en emotie. In dit artikel zetten we de invloed van beide aspecten op u als ondernemer uiteen.

De overnameprijs

Geld speelt een prominente rol in een overnameproces. Een bedrijfsovername kan vanuit het perspectief van de ondernemer om diverse redenen in gang worden gezet. Maar of de ondernemer nu met pensioen gaat, of klaar is voor een nieuwe uitdaging, één ding is zeker: de ondernemer heeft hard gewerkt voor zijn onderneming en wil daar een goede overnameprijs voor ontvangen.

Het emotionele aspect van een overname

Daarnaast is er het emotionele aspect van een overnameproces; iets waarvan de rol nogal eens wordt onderschat. Een overnameproces loopt echter vaker spaak vanwege heftige emoties, dan vanwege bevindingen die tijdens het due diligence onderzoek worden opgedaan. Voor een ondernemer is het overnameproces uitermate spannend: hij of zij wordt overspoeld met gedachten, emoties en verwachtingen. De continuïteit van de onderneming moet worden gewaarborgd voor de werknemers, er moet een klik zijn met de potentiële koper én dan moet ook het gevoel bij de overname zelf goed zijn. Kortom: een overnameproces is risicovol en complex.

Onafhankelijke adviseur

Bovendien is de mate waarin deze twee aspecten elkaar beïnvloeden van belang. Het emotionele aspect beïnvloedt het rationele denkvermogen van de mens, wat tijdens een overnameproces kan betekenen dat de ondernemer mogelijk overhaaste, onzorgvuldige (en mogelijk zelfs verkeerde) keuzes maakt.

Het is voor een ondernemer daarom verstandig een adviseur bij dit ingrijpende proces te betrekken. Niet alleen hebben overname adviseurs de juiste kennis en ervaring op het gebied van bedrijfsovernames, ook zijn zij de juiste personen om gevoelens en emoties mee te bespreken die door dit hele proces worden losgemaakt. Een adviseur is onafhankelijk en niet emotioneel betrokken bij het overnameproces. Door tijdig emoties uit te spreken, worden vervelende, ongewenste situaties voorkomen. Bovendien vraagt een overnameproces nogal wat energie van een ondernemer, die naast dit proces ook nog het dagelijkse bestuur van de onderneming voor zijn rekening neemt. Een overname adviseur neemt het verkoopproces (grotendeels) uit handen, zodat de ondernemer ontlast wordt, maar wél de beslissingen neemt.

Denkt u na over mogelijke verkoop van uw onderneming? En bent u op zoek naar een professionele, maar betrokken adviseur? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!