Heeft u werknemers op een bouwplaats in België? Deze zijn namelijks sinds 1 oktober verplicht een Construbadge te dragen. Dit is een pasje met de persoonsgegevens en een pasfoto. Ook bouwvakkers die tijdelijk in België werken, bijvoorbeeld in dienst van een Nederlands bouwbedrijf of uitzendbureau, zijn verplicht de Construbadge bij zich hebben.

Waarom?

De pas is ingevoerd om oneerlijke concurrentie en uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Deze wordt aan de werkgever verstrekt door FBZ-FSE Constructiv* (FBZ).

Hoe aan te vragen?

Voorafgaand aan de tewerkstelling in België moet u als werkgever een Limosa-melding indienen. Na deze melding zal de FBZ automatisch een brief versturen met een identificatienummer en een unieke code. Hiermee kunt u zich online aanmelden bij FBZ en de benodigde gegevens voor de aanvraag van een Construbadge doorgeven. Dit kost u zo’n €20,- per pas. De pas wordt binnen 5 dagen na betaling verstuurd.

Let op! De pas wordt alleen naar een adres in België verzonden.

Ook verplicht voor bestaande situaties?

De pas is ook verplicht voor werknemers die al werkzaam zijn op een bouwplaats in België. De FBZ zal de pas dan versturen naar het adres dat bij haar bekend is. U moet zich dan wel online hebben aangemeld.

Geschreven door:

Belastingadviseur Thomas Drost

mr. Thomas Drost

Belastingadviseur en specialist global mobility