‘Om onze gasten te blijven verrassen moeten we blijven ontwikkelen en verduurzamen. De ontzorging en inzichten van Moore DRV helpen ons daarbij.’ Lees het verhaal over Orangerie Mattemburgh.

Terug naar de roots

‘In 2005 opende ik na een jaar van overleg en flink aanpoten de Orangerie Mattemburgh. De voormalige plantenkas, waar de adellijke bewoners vroeger hun kuipplanten (zoals agaves en citrusbomen) lieten overwinteren, was volledig omgetoverd tot een sfeervol restaurant. Zes jaar later kreeg ik de toekomstplannen van Brabants Landschap voor het landgoed Mattemburgh te zien. Mijn ambities gingen echter een stuk verder. Juist hier op dit landgoed met haar prachtige natuur en historie moeten we zoveel mogelijk terug naar die roots: in de binnentuin en kas verse (seizoens)producten verbouwen, die centraal staan in onze gerechten. Zo ligt er elke keer iets nieuws op het bord van onze gast. Na een periode van 6 jaar waarin druk werd onderhandeld met alle betrokken partijen konden we begin september 2017 beginnen met de verbouwing.

De vernieuwde Orangerie

In mei 2018 ging de vernieuwde Orangerie Mattemburgh open. We hebben extra ingezet op duurzaamheid en de kwaliteit en beleving voor gasten verhoogd. Zo wordt de binnentuin vol met eigen gekweekte producten meer betrokken bij het restaurant dankzij een glazen pui, die over de gehele breedte van het restaurant open kan. Die heeft afgelopen zomer continu open gestaan. Bovendien hebben onze koks nu veel meer interactie met de gasten dankzij de open keuken, waar gasten de verse producten uit de tuin verwerkt zien worden. Ook voor zakelijke gasten zijn er nu extra mogelijkheden. En in de zomer hebben we zelfs beschikking over de nieuw gebouwde orangerie, genaamd ‘de Wintertuin’. Na 10 jaar afwezigheid overwinteren hier opnieuw de soms wel 150 jaar oude kuipplanten van het landgoed Mattemburgh. Van mei tot half oktober kunnen we in de dan leegstaande Wintertuin feesten en evenementen, inclusief diner, voor zo’n 600 personen verzorgen.

Niet alleen voor bezoekers is er veel veranderd. Ook achter de schermen zijn de nodige aanpassingen gedaan. Zo kunnen leveranciers zonder tussenkomst hun producten leveren in de speciale leveranciersruimte en waar nodig direct plaatsen in een koel- en vriescel. Wij brengen de producten vervolgens zelf over naar de cellen in onze keuken. Ook hebben we nu een dkw- ruimte (droge kruidenwaren), drankruimte, wasruimte en kleedruimte.

Duurzaamheid als uitgangspunt

Duurzaamheid is voor ons ontzettend belangrijk. Zo staat ‘slow food’ in al onze gerechten centraal. Wanneer gasten een restaurant bezoeken kiezen ze vaak voor vlees of vis. Hier hebben we een enorm scala aan zelfgekweekte groenten, kruiden en eetbare bloemen en kiezen mensen vervolgens wat ze er nog aan vlees of vis bij willen. Veel duurzamer vind je het niet snel.

Het gehele landgoed Mattemburgh wordt van warmte voorzien door een enorme palletkachel. We streven naar zo min mogelijk (rest)afval. Dus zoeken we naar mogelijkheden om slimmer met afval om te gaan en restproducten voor andere zaken in te zetten. Bijvoorbeeld voor compostering, of het kweken van oesterzwammen op koffiedrab.

Wij werken alleen met partners die op een fatsoenlijke en verantwoorde manier omgaan met hun producten, én een sociaal karakter hebben. Daarom kozen we bijvoorbeeld voor Santas koffie en de Viven Brouwerij omdat zij werken met Wajo jongerenrs. Het landgoed wordt al jaren onderhouden door tuinmannen in de sociale werkvoorziening. Ook in de samenwerking met andere partners is het toverwoord duurzaamheid en willen we elkaar op de lange termijn zoveel mogelijk versterken.

Blijven ontwikkelen met partners

Om deze enorme verbouwing tot een goed eind te brengen zochten we de samenwerking met tal van partners; je kunt het namelijk niet alleen. Met Koen van Heeswijk Architecten bekeken we hoe we het restaurant optimaal konden inrichten voor zowel gasten als medewerkers. Ook zijn we in 2011 overgestapt naar een nieuw accountantskantoor. Onze toenmalige accountant voelde niet goed aan wat onze plannen waren en welke begeleiding wij zochten. Via de bedrijfsmakelaar kwamen we in contact met Mari Stevense van DRV. Mari denkt graag met ons mee. En naast dat hij heel kundig is hebben we ook vriendschappelijk een uitstekende klik. Dat is voor mij heel belangrijk. Zijn corporate finance collega Pieter Poortvliet heeft bovendien op basis van onze plannen een uitgebreide berekening en prognose gemaakt om te kijken of het concept financieel haalbaar was. Die berekening was de basis van waaruit we beslissingen maakten, en geldt nog steeds als leidraad.

Iedere week werken Marloes en ik zeker 70 tot 90 uur. En nog steeds blijven er tal van belangrijke projecten liggen, zeker omdat zoveel processen tegenwoordig zo ontzettend snel gaan. Je moet daarom blijven innoveren. Dat kan alleen door je te laten informeren door goede mensen en te werken met partners die je ontzorgen. Zo helpt Mari ons processen inzichtelijk te maken en continu bij te sturen op basis van onze financiële- en salarisadministratie die Moore DRV voor ons verzorgt. Dat scheelt ons ontzettend veel tijd. Ik krijg met regelmaat een seintje hoe het ervoor staat met de inkoopmarges en waar ik op moet letten. Dat is het fijne aan Moore DRV: ze hebben de klasse in huis om je attent te maken op allerlei processen en vertellen je concreet hoe je daar op inspeelt. Daarmee verdient een accountant zijn centen ook voor ons terug.

Ik vind de ontwikkeling in ons bedrijf ontzettend belangrijk. Daarom blijven we continu op zoek naar nieuwe gerechten, toepassingen en mogelijkheden. Zo halen we het maximale uit dit prachtige landgoed en kunnen we gasten van arrivée tot départ gastronomisch laten beleven. Iets mooiers bestaat er voor mij niet.’