Bij een bedrijf in de industriële brandbestrijding verwacht je mannen, overalls en ruwe werkhanden. Geen designkantoor met Rituals-zeep op het toilet en coaching voor medewerkers. Bij DNM Industrial Firefighters vind je beide. Met vrouwelijke en mannelijk leiderschap houden directeuren Shalena Meléndez en Bas Disberg het bedrijf in een zeer succesvol evenwicht. Of, nou ja, evenwicht? Shalena: ‘In de flow van succes moet je soms ook piekuren willen draaien.’

“DNM werkt voor grote concerns in de petrochemie, veelal op tankterminals zoals in het havengebied. Kort gezegd helpen wij brandjes blussen en voorkomen. Daarin hoeven we niet de grootste te zijn, maar wel de beste. Door de beste custom made oplossingen te bieden, altijd afspraken na te komen, goed onderhoud te plegen en systemen driedubbel te checken kunnen we dat waarmaken. Bedrijven waar een brand desastreuze gevolgen kan hebben, komen daarom naar ons. Zoals tankterminals op luchthavens, als daar een brand uitbreekt ligt meteen hele luchthaven plat.

Zestien jaar geleden startte ik met Bas ons bedrijf. Bas heeft echt passie voor dit vak en ik had aardig wat ervaring in ondernemen. We zaten letterlijk aan de keukentafel en hadden een oude Ford Ka als bedrijfsauto. Zo begonnen we met het inkopen van een eerste klepje. Door te focussen op kwaliteit en goed naar klanten luisteren konden we aanbod en service steeds verder verbeteren en bouwden ons bedrijf uit.

Vaak zie je dat grotere bedrijven constant aandeelhouderswaarde moeten creëren en kijken daardoor niet meer goed genoeg naar de oplossingen die ze aandragen. Wij hebben hier altijd al bewust een andere keus gemaakt en nemen verantwoordelijkheid om uitsluitend hoogwaardige oplossing en materieel te leveren voor de industrie en verantwoordelijkheid voor onze medewerkers en toeleveranciers. Iedereen moet winnen. En nu, ruim zestien jaar later, doen we de hele brandbeveiliging bij de bouw van tankterminals, met vaste en mobiele brandblussystemen. Dat zijn fantastische projecten.

Ik vind deze sector heel boeiend. Neem een mobiel blussysteem: dat kan 45.000 liter water per minuut verpompen, het kanon heeft een worplengte van zo’n 200 meter. Dan gooi je 500 badkuipen water per minuut de lucht in! Dat is waanzinnig! Maar ik had ook prima in een andere sector kunnen werken. Het gaat mij om het ondernemen. Ondernemen is vrijheid. Je eigen visie creëren, successen boeken en mensen meenemen in je flow, daar word ik blij van!

Om medewerkers mee te krijgen in de flow van het bedrijf is people management ontzettend belangrijk. Mensen die nieuw bij DNM zijn worden eerst op alle afdelingen ingewerkt. Op alle afdelingen, ja. Want op die manier krijgen medewerkers een beeld van hoe hun werk gerelateerd is aan het werk van anderen. En welke impact het heeft als je bijvoorbeeld iets vergeet of verkeerd doet. Op die manier creëer je onderling begrip en verantwoordelijkheidsgevoel binnen je organisatie.

Ik vind het belangrijk dat mensen doen waar ze goed in zijn en dat ze dat met plezier doen. Wij ondersteunen een medewerker om beter te worden in dat wat hij of zij goed kan. En we zorgen dat hetgeen waar iemand minder op scoort niet problematisch wordt voor zichzelf en de organisatie. Daarnaast werken we sinds anderhalf jaar met een coach. Die leert medewerkers om beter te communiceren en in oplossingen te denken. Sinds de coach aan boord is merken we een duidelijk verschil in prestaties: een coach heeft echt een positief effect.

In een sector als de onze vind je niet veel vrouwen. Wij doen ons best: van de drieëntwintig medewerkers hebben wij nu vier vrouwen in dienst. Ik vind een goede balans tussen mannen en vrouwen belangrijk, omdat ik geloof dat dat bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Vrouwen stellen eerder het algemeen belang voorop dan mannen, kunnen beter communiceren en hebben een groter gevoel voor dienstbaarheid. Als je dat combineert met zakelijk inzicht ben je als vrouw ontzettend krachtig. Vrouwen kunnen daarentegen sneller emotioneel reageren, waar mannen dan weer goed kunnen relativeren. We vullen elkaar aan. Daar moet je gebruik van maken.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een succesvol ondernemer is durven vertrouwen op je eigen kompas. Toen we nog met z’n tweeën werkten kocht ik een compleet relatiebeheersysteem en mensen verklaarden me voor gek: dat had ik toch niet nodig? Maar juist door de visie van een groot bedrijf voor ogen te hebben en al te werken vanuit die realiteit, hebben we zo kunnen groeien.

Ik heb niet altijd vertrouwd op mijn kompas. Dan liet ik me te veel leiden door de meningen van anderen. Daar heb ik van geleerd. Mijn kompas werkt feilloos. Hoe ik dat weet? Als ik rust ervaar bij een bepaalde beslissing, dan zit het goed. Ervaar ik onrust, dan moeten we een ander plan bedenken. Zo simpel is het. Ook toen we drie jaar geleden besloten om een internationale koers te gaan varen. Ik merkte dat ik me verveelde en dat we een nieuwe uitdaging nodig hadden.

Nu beginnen de eerste vruchten zich af te werpen. Sinds twee weken is bekend dat we samen met een grote internationaal petrochemisch concern aan de veiligheid op de plant in Singapore gaan werken. Daarmee laten we de grootste internationale concurrent in onze sector achter ons.

Ontzettend belangrijk in zo’n internationaal project is dat je een kundig team hebt dat vol passie en maximale betrokkenheid met je meedenkt. We hebben als team regelmatig samen tot diep in de nacht doorgewerkt om de deal rond te krijgen. Iedereen, van onze bid writers tot onze accountant, Otwin van Drunen van Moore DRV, stapt dan uit zijn comfortzone om iets indrukwekkends neer te zetten. Als onze relaties schakelen, dan schakelen wij mee, ons telkens aanpassend aan de behoefte van de klant. Dat is toewijding.”