Bouwbedrijf Rijk is een familiebedrijf dat in 1962 werd opgericht. Het bedrijf is al jarenlang cliënt bij Moore DRV, dat toen nog De Roo en Fossen heette. Piet Rijk nam het bouwbedrijf in 1984 van zijn vader over, en samen met hem blikken we vooruit op de toekomst in de bouwsector.

Inzetten op meerdere doelgroepen

Piet: “Bouwbedrijf Rijk was in Zeeland voornamelijk werkzaam in de woningbouw, met het Bouwfonds als een van de grootste opdrachtgevers. Ons specialisme is houtskelet- (HSB) bouw. In de tijd van de overname, de jaren ’80, was het ook crisis in Nederland, met hoge rentes. Het ging toen erg slecht in de woningbouw en ik besefte hoe belangrijk het was dat we gingen inzetten op een bredere markt. We zijn daarom toen gestart met een service- & onderhoudsdienst en zijn ons gaan richten op het onderhoud van woningen voor woningbouwverenigingen en particulieren. Tevens werd het bedrijf meer gericht op nieuwbouw van bedrijfsgebouwen en scholen en er werd een aparte bv opgericht voor projectontwikkeling.”

Strategisch advies en specifieke hulp

Hans Vermeule, de accountant van Bouwbedrijf Rijk, licht toe hoe hij samenwerkt met Piet: “ik kijk goed naar hoe we op ontwikkelingen in de branche kunnen inspelen. Zo adviseer ik Piet bijvoorbeeld over financiële kansen en bedreigingen, fiscale besparingsmogelijkheden, maar ook hoe hij het beste om kan gaan met nieuwe wetgeving in zijn sector. Laatst hebben we bovendien het bouwbedrijf geholpen met een specifiek vraagstuk, want het hoofd boekhouding vertrok op korte termijn. Als iemand met zo’n spilfunctie het bedrijf verlaat, is het van belang om snel een nieuwe goede kracht aan te kunnen stellen. Samen met onze adviseurs van HR & Interim Services hebben we meteen een tijdelijke interimkracht aangesteld en vervolgens samen met Piet een nieuwe kandidaat geselecteerd. Die is vorige maand begonnen.”

Waar liggen nog kansen in de bouwsector?

Hans: “het volume is de afgelopen jaren natuurlijk sterk minder geworden in de bouw. Er zijn een aantal bedrijven verdwenen. Deels door de crisis, maar ook door technologische ontwikkelingen.” Piet: “innovatie zorgt er altijd voor dat ondernemers zich moeten blijven vernieuwen. In de bouw neemt de digitalisering steeds verder toe: woningen worden vanaf de tekentafel in 3D ontworpen en de elementen worden vervolgens in de fabriek samengesteld. Ook in de HSB doen wij daar aan mee.” Piet ziet de ontwikkeling van ‘prefab’ als een uitdaging. “Het voordeel is dat het bouwproces nu veel sneller gaat en veel meer gestandaardiseerd is. Bovendien verlaagt het constructieve risico’s, want het voorkomt fouten. Ook nu verander ik mijn doelstellingen naar daar waar het werk ligt. Opdrachten liggen nu voor ons tegenwoordig ook in het ‘upgraden’ van de bestaande woningmarkt. Denk bijvoorbeeld aan isolatienormen en onderhoud en bij woningcorporaties en particulieren.”

Hoe ziet de bouwsector er over vijf jaar uit?

“Over vijf jaar is niet alleen het ontwerp van woningen verder geautomatiseerd, maar ook het werkproces”, zo voorspelt Piet. “Steeds meer gebeurt fabrieksmatig en er vindt dus ook een verschuiving plaats van werkgelegenheid op de bouwplaats naar de fabriek. Het wordt dan veel te duur om alles op de bouwplaats met de hand in elkaar te zetten.” Hans vult aan: “er zal altijd behoefte blijven aan goede ambacht, zeker onder kleinere ondernemers. Maar de (middel)grote bouwbedrijven zullen verder geautomatiseerd zijn. Daar hoort ook een ander verdienmodel bij.”

Bent u ondernemer in de bouwsector en wilt u eens met ons praten over kansen en mogelijkheden in uw organisatie? Neem gerust contact op met Hans bij Moore DRV in Middelburg of met een van de adviseurs van onze andere vestigingen.