In tien jaar tijd zetten digitalisering van drukwerk en krapte op de arbeidsmarkt de wereld van drukkerijen volledig op z’n kop. Van As Print & Sign weet in dit veranderende krachtenveld aan de bal te blijven. Niet door de laagste prijs te bieden, maar door proactief een nichemarkt aan te boren.

‘Bij Van As Print & Sign hebben we een flinke koerswijziging achter de rug. Dat was nodig. Door de concurrentie van online platforms zijn de marges op commercieel drukwerk een stuk kleiner geworden. Waar we acht jaar geleden onze omzet hoofdzakelijk uit drukwerk en kalenders haalden, zijn we ons na de overname van printbedrijf (S)color steeds meer op de Point of Sale-markt (POS) gaan richten: van vloerstickers en banners tot beursstands en displays in grootformaat. Ook voor complete POS-campagnes weten retailers en consumentenmerken zoals Albert Heijn en Lays ons steeds vaker te vinden.

Meerwaarde creëren

Naast het maken van POS-materiaal op aanvraag van onze klanten onderscheiden we ons steeds meer met eigen productinnovaties. Zo ontwikkelden wij onze statische raamstickers, die blijven hangen zonder lijm. Ook hebben we een duurzame beursstand van honingraatkarton ontwikkeld, volledig vrij van pvc. Door te investeren in kennis en productontwikkeling kunnen we nu conceptmatig met onze klanten meedenken en ook proactief adviseren over bijvoorbeeld de verduurzaming van campagnes. Daarmee creëren we meerwaarde.

De koerswijziging richting de POS-markt vroeg om een andere personele bezetting. Waar we voor commercieel drukwerk vaak langlopende contracten hadden, is de POS-markt juist erg actiegericht, wat vraagt om oplossingen op maat. Dat betekent een hogere investering in mensen die zich bezighouden met marketing en creatieve productontwikkeling. Zo hebben we een business developer voor de ontwikkeling van innovaties en projectmanagers voor de begeleiding van creatieve processen aangenomen. Dergelijke functies hebben een hogere salarisschaal, maar omdat onze marges hoger zijn, verdienen we die investeringen terug.

Zelf opleiden

Tegelijkertijd zijn vakmensen van een grafisch lyceum, die we ook hard nodig hebben voor het werk met onze druk- en printmachines, steeds moeilijker te vinden. Daarom leiden we nu steeds vaker zelf mensen op. Zoals laatst een jongen die tijdelijk bij ons werkte in een periode van piekdrukte. We zeiden meteen: “Deze jongen heeft plezier in zijn vak, hij levert kwaliteit omdat hij het leuk vindt”. We hebben hem een leer-werktraject aangeboden en hij is nu in opleiding om drukker te worden.

Een andere reden waarom we mensen zelf opleiden is de verregaande digitalisering door alle lagen van ons bedrijf. Neem onze boekhoudster, die haar functie in 20 jaar tijd volledig zag veranderen. Waar we eerst een kleine groep trouwe klanten hadden die regelmatig grote orders plaatsten, hebben we nu een klantenbestand van 2000 bedrijven die kleine beetjes bestellen. Dat vraagt om een andere administratie en facturering. Als werkgever moet ik mijn mensen daarbij helpen.

Slimmer werken met Moore DRV

Moore DRV helpt ons al jaren om de boekhouding en administratie te optimaliseren. Naast het opstellen van de jaarrekening helpt Moore DRV ons met het online administratiesysteem Salaris Online. Hierin kunnen we samen met Moore DRV de salarisgegevens efficiënt en overzichtelijk beheren. Heel handig zijn de signaleringen, die je bijvoorbeeld laten weten wanneer iemand geen verlofdagen meer heeft, wanneer een contract bijna afloopt of als iemand jarig is. Medewerkers kunnen ook zelf gemakkelijk hun salarisstroken checken of verlof aanvragen. Dat scheelt onze boekhoudster een hoop tijd.

Moore DRV helpt ons niet alleen met de boekhouding en de administratie, maar zorgt er ook voor dat we over de juiste managementinformatie kunnen beschikken. Daarom stappen we in januari 2019 over op Exact Online. Dit geïntegreerde online boekhoudsysteem geeft ons de meest actuele managementdata van ons bedrijf. Zo kunnen we bijvoorbeeld de brutomarge in de gaten houden en controleren of de kosten in lijn zijn met de begroting. Bovendien kijkt onze adviseur actief mee om opvallende resultaten te signaleren. Samen creëren we gefundeerde inzichten om bij te sturen en vooruit te komen.

Het echte ondernemen

In een snel veranderende markt moet je niet willen wachten op je resultaten tot de jaarrekening er is. Kansen moet je meteen grijpen wanneer ze zich voordoen. Mijn grootvader, die de drukkerij in 1934 startte, snapte dat al heel goed. Hij zag dat de middenstand behoefte had aan visitekaartjes. Vervolgens leende hij geld van een boer en begon gewoon. Dat is het echte ondernemen. Als het tij vervolgens tegenzit, moet je iets nieuws doen, zoals mijn vader deed. Hij ging naast drukwerk ook kalenders maken. Dat werkte. De voorsprong die ik als ondernemer op mijn opa en vader heb, is dat ik met hulp van Moore DRV meer onderbouwde beslissingen kan nemen. Dat geeft een veilig gevoel.

Wie mee wil spelen op de markt, moet meebewegen. Dat kreeg ik met de paplepel ingegoten. Wat ervoor nodig is om te blijven meebewegen, is mensen te helpen leren en samen nieuwe ideeën te bedenken om vooruit te komen. Als je in de uitvoering dan ook nog succesvol bent, dan geeft dat een enorme kick. Daar kom ik elke ochtend weer mijn bed voor uit. Dat blijven ontwikkelen is iets wat we in dit familiebedrijf al 84 jaar doen. En ook nu liggen we weer op koers. Over vijf jaar zijn we de POS-fabriek van Nederland.’

Wilt u meer weten over Van As?

Wilt u meer weten over Familiebedrijf Van As Print & Sign? Kijk dan op www.vanas.nl.