Voetbalvelden vol met verschillende kleuren paprika’s. De kassen van Kwekerij de Wieringermeer zijn gigantisch en beslaan een oppervlakte van meer dan 40 hectare. Kijk je de andere kant op, dan zie je daar buurman Microsoft, die in ditzelfde gebied één van hun grootste datacenters ter wereld bouwt. Bij Agriport A7, een enorm gebied in de kop van Noord-Holland dat speciaal is ontwikkeld voor grootschalige glastuinbouw, vind je deze bijzondere combinatie van bedrijven die op unieke wijze met elkaar samenwerken. Arco Vreugdenhil, financieel directeur bij Kwekerij de Wieringermeer, vertelt er meer over.

Gas en elektra in eigen beheer

“Na jarenlang paprika’s in het Westland geteeld te hebben, wilden we meer.” Met die ambitie zochten tuinbouwondernemers John van Marrewijk, Patrick Grootscholten, Daaf Steentjes en Arco Vreugdenhil naar een grotere uitdaging. En die vonden ze, zo’n 120 kilometer verderop in Noord-Holland. In Middenmeer welteverstaan, een regio waar nog geen glastuinbouwers actief waren. Sterker nog, er was helemaal geen infrastructuur om überhaupt grootschalig te ondernemen. Arco: “als teler maak je op een gegeven moment de keuze: wil ik de grootschalige kant op of niet? Wij wilden dat, maar die ruimte was er niet in het Westland. Toen we in 2006 in gesprek raakten met de projectontwikkelaar van Agriport, waren er nog geen faciliteiten voor gas en elektra. De publieke netbeheerder had weinig interesse en daarom hebben we met een aantal ondernemers zelf geïnvesteerd in gas en elektra. We hebben samen de ECW opgericht: de Energie Combinatie Wieringermeer. Het kwam erop neer dat er o.a. een 15 kilometer lange elektrakabel voor zeer intensief gebruik gelegd moest worden.”

Optimaal profiteren van de bronnen

De ondernemers zijn zich ervan bewust dat kassen enorm veel energie slurpen, en daarom werd bedacht om optimaal te profiteren van de energiebronnen in de kassen. Arco: “een paprika is een simpel en eerlijk product. Als je als teler met zo’n product op grootschalige wijze het verschil wil maken, dan moet je dat zoeken in kwaliteit en in efficiëntie. Wij telen nagenoeg geheel biologisch en duurzaam, en dat zit hem onder andere in de manier waarop wij met energie omgaan.” De kassen van De Wieringermeer worden namelijk verwarmd met restwarmte uit eigen wkk (warmtekracht)-centrales en door middel van aardwarmte*. In een wkk wordt aardgas omgezet in elektriciteit, warmte en CO2. De warmte en de CO2 worden in de kassen toegepast om een optimaal groeiklimaat te creëren. De opgewekte elektriciteit wordt teruggeleverd aan het energienet voor bedrijven en huishoudens. Daarnaast wordt er sinds 2,5 jaar ook gebruik gemaakt van duurzame aardwarmte.

Slim samenwerken

Je merkt aan alles dat innoveren en slim samenwerken in het hart van deze ondernemers zit. De paprika’s van De Wieringermeer gaan bijvoorbeeld nu na het plukken nog meteen door naar Rainbow in het Westland, waar ze gesorteerd en verpakt worden. Daarna worden ze door cooperatie Harvest House verkocht aan grote supermarkten in Nederland, maar ook in Engeland, Duitsland, Scandinavië en Polen. Om dat proces nog effectiever te laten verlopen, bouwt de kwekerij momenteel samen met Rainbow aan een eigen sorteer- en verpakhal direct bij de kassen.

Naast Kwekerij de Wieringermeer bevinden zich nog een aantal andere telers in het gebied. Er is bovendien een bijzondere buur aangesloten: Microsoft bouwt hier namelijk aan één van de grootste datacenters ter wereld. Microsoft koos naar verluidt onder andere voor deze locatie vanwege de betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen en de kansen op het gebied van duurzaamheid. “Met Microsoft zijn we in gesprek over de mogelijkheid om de warmte uit het datacenter af te voeren en opnieuw te gebruiken in onze kassen. Ook zo zoeken we dus weer naar slimme samenwerking.”

Doen wat je leuk vindt

De directieleden van De Wieringermeer hebben de taken zo verdeeld, dat ieder doet wat hij leuk vindt en waar hij goed in is. “Dat is ook het allerbelangrijkst als je onderneemt”, vindt Arco, “dat je uiteindelijk doet wat je graag doet.” Naast zijn rol als financieel directeur vervult hij nog diverse andere functies en rollen. Ook vertelt hij gepassioneerd over een eigen kweekproject van rode, gele en oranje zoetepuntpaprika’s die bij Albert Heijn in de schappen liggen. “Bij de ‘gewone’ paprika’s draait het bij de afnemers vooral om prijs. Als je een bijzonder en nieuw product ontwikkelt, dan heb je hele andere gesprekken. Dan gaat het over smaak, over beleving. Het is dus bijzonder om dat erbij te doen.”

Wilt u meer weten?

Kijk op: www.kwekerijdewieringermeer.nl.

*Aardwarmte is warmte uit het binnenste van de aarde die op circa 2400 meter diep vanuit een zandlaag gewonnen kan worden. Warm water wordt met een temperatuur van 90 graden opgepompt, gebruikt in de kassen en het koude water wordt weer teruggebracht naar dezelfde aardlaag. Aardwarmte is daarmee een ideale duurzame energievoorziening en zorgt dat de afhankelijkheid van aardgas afneemt.