Apothekers Esther Derycke-Reus en Evelyn De Caluwé wonen in België, maar wilden koste wat kost in een Nederlandse apotheek werken. Samen namen ze twee apotheken in Sluis en Oostburg over. Een flinke uitdaging voor de startende ondernemers in de zorg, zeker in een tijd waarin zorgbudgetten steeds verder onder druk staan.

Evelyn: “Het mooiste van ons vak is de meerwaarde die je kunt bieden aan de patiënt. We kunnen medicijnen wijzigen, verbeteren of stoppen, of het gebruik beter aan de patiënt uitleggen. In België is de farmacie echter totaal anders geregeld. Terwijl je in Nederland als apotheker samenwerkt met artsen, ben je in België slechts een doosjesschuiver over de balie.”

Esther: “Een nadeel voor zorgondernemers in Nederland is dat je afhankelijk bent van de regelgeving door het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag en de enorme macht van de zorgverzekeraars. De bedragen voor medicijnen liggen nagenoeg vast, alleen op diensten als zorg bij medicijnverstrekking kun je nog verdienen. Daarnaast zijn wij aangesloten zijn bij NFZ, die de contracten met de zorgverzekeraars voor ons collectief uit onderhandelt. Zorgverzekeraars onderhandelen namelijk niet met individuele apotheken. Teken maar bij het kruisje, zeggen ze dan.”

Esther: “In juli 2014 hebben we de apotheken in Oostburg en Sluis overgenomen. De vorige eigenaar had mij deze te koop aangeboden. Wetende dat ik dat nooit alleen zou kunnen en willen, heb ik mijn partner in crime en goede vriendin Evelyn erbij gevraagd.” Evelyn: “Esther was toen hoogzwanger. Ik kwam van een andere apotheek in Breskens en we hadden maar vier weken voordat Esther moest bevallen voor de overdracht. Bankzaken, administratie, personeel… We zijn echt in het diepe gegooid! Maar we leven nog.”

Evelyn: “De apotheken worden begeleid door een ander kantoor, maar daarnaast wilden we een tweede, onafhankelijk partij voor onze persoonlijke bv’s. Via een kennis zijn we bij Moore DRV terechtgekomen. En dat klikte, Moore DRV gaf een goed gevoel. Bij de overname heeft Moore DRV ons alle zorg uit handen genomen, wij hebben alleen onze handtekening gezet.” Esther: “Je loopt tegen lastige dingen aan, zoals de verschillen in terminologie in het Nederlandse en Belgische belastingsysteem. Daarnaast wil je ook wel eens weten waaróm je dit of dat moet betalen. De specialisten van Moore DRV kunnen dat dan haarfijn uitleggen.”

“Als ondernemers in een landelijk gebied met veel vergrijzing moeten we samenwerken. Daarom zijn we bezig met huisartsen, zorgverleners en instanties in de buurt om een zorgcentrum in het Anthonius ziekenhuis van Oostburg op te zetten met alle zorg onder één dak. We vinden het belangrijker dat het hele gebied goed verzorgd wordt, dan dat we een paar extra medicijnen kunnen verkopen. Alleen zo kunnen we op lange termijn overleven. En niet in de laatste plaats omdat er steeds meer online partijen zijn die medicijnen en behandelingen aanbieden.”

Evelyn: “Toch weet ik dat de apotheker een toekomst heeft. Ondanks bedreigingen als concurrentie en bezuinigingen kun je niet om de apotheker heen. We zijn een essentiële schakel in de zorg.”