Ze liep haar eerste marathon in New York en sindsdien is ze besmet met het marathonvirus. Marga de Bree, HRM Adviseur bij Moore DRV, heeft een waslijst met wedstrijden op haar naam staan. Toch is 42 kilometer hardlopen over strand, duinen en dijk voor haar een hele uitdaging. Hoe bereidt zij zich voor op deelname aan de zwaarste marathon van Nederland?

“Lange afstanden lopen ben ik wel gewend. Ook heb ik enkele keren meegedaan aan de Ladiesrun tijdens het Kustmarathon weekend. Ik vond het altijd erg leuk, maar na een tijdje werd het vrij druk. Als je marathons loopt, is het deelnemersveld wat meer uitgestrekt. Je hebt dan meer ruimte, wat ik prettiger vind lopen. Daarnaast haal ik simpelweg meer voldoening uit het lopen van lange afstanden.

Een goede voorbereiding

Om me goed voor te bereiden let ik op mijn eten en ik ga wat vaker lopen. Daarnaast heb ik me verdiept in het parcours. De eerste keer dat ik er trainde viel het me erg tegen. Het was veel zwaarder dan ik dacht. Inmiddels weet ik wat ik kan verwachten. Ik train volgens een drie maanden schema waarin je van een halve naar een hele marathon gaat. Ik heb de laatste weken al een paar keer meer dan 30 kilometer gelopen. Regelmatig train ik samen met anderen. Samen lopen is toch gezelliger dan alleen. Je kunt elkaar helpen en er doorheen trekken als het even zwaar is.

Lekker lopen

Vorig jaar wilde ik deelnemen, maar toen was ik geblesseerd. Ik heb voor mezelf daarom geen tijdsdoel gesteld, ik wil gewoon lekker lopen. Je bent ook zo afhankelijk van de omstandigheden van die dag, zoals bijvoorbeeld het weer. Je loopt door de duinen en over het strand en met tegenwind of een hoge temperatuur wordt het nog zwaarder. Tijdens het trainen merk ik dat het iedere keer anders is. De ene keer waait het en zijn de golven hoog, de andere keer is het mooi weer en is de zee helemaal glad. Ik heb een groot gedeelte van mijn leven in Zeeland gewoond, dus de omgeving trekt mij.

Tot een goede oplossing komen

Hardlopen is een fijne ontspanning. Als ik na mijn werk ga trainen, kan ik mijn hoofd even helemaal leegmaken. Het helpt me om goede oplossingen te vinden voor zaken waar ik tijdens mijn werk tegenaan loop. Tijdens of na het hardlopen bedenk ik vaak hoe ik cliënten goed kan helpen. Zo kan ik de juiste beslissingen nemen en cliënten nog beter adviseren. Het houdt me scherp.

Uitkijken naar de finish

Ik hoop veel collega’s langs de kant te zien staan en dat familie en vrienden mij komen aanmoedigen. Daarnaast hoop ik natuurlijk op goed weer en niet te veel wind. Ik kijk toch wel het meeste uit naar de finish, naar het moment dat ik over de finishlijn kom. Het gevoel dat ik het heb volbracht, lijkt me fantastisch”.