Met Lego bouwde hij als jongen al complete kermisattracties. Ron de Bruijn (42) wist al vroeg dat techniek zijn ding is. Van een specialist met passie groeide hij uit tot een succesvolle ondernemer. Zijn bedrijf Industrial Automation Services (I.A.S.) bestaat inmiddels 10 jaar, telt 13 medewerkers en blijft groeien. Maar groei is volgens de Zundertenaar zeker niet het belangrijkste.

“I.A.S. ontwerpt en implementeert automatiseringssystemen voor de industrie en infratechniek. Denk bijvoorbeeld aan het mengen van ingrediënten in een Coca Cola-fabriek. De verschillende machines moeten met elkaar ‘praten’ en dat moet uiteraard zo foutloos en efficiënt mogelijk gebeuren. Zo’n proces moet worden bedacht en gemaakt. Dat is waar we goed in zijn. Onze filosofie daarbij is: werk zo veel mogelijk met hetzelfde systeem, bijvoorbeeld ABB. Want als elk onderdeel een andere taal spreekt, wordt het lastig communiceren.

Beter rendement uit machines

Werken in industriële automatisering is fantastisch! Het is telkens weer een uitdaging innovatieve oplossingen te bedenken voor de meest complexe vraagstukken. Tegelijkertijd sta je ook regelmatig lekker in je stofjas te sleutelen aan machines. Eén van de interessante projecten die we hebben gerealiseerd is de automatisering van een mozzarellafabriek in Langemark (België). Daar hebben we echt kunnen bewijzen dat we niet alleen kunnen automatiseren, maar de klant ook volledig kunnen ontzorgen en helpen een beter rendement uit zijn installatie te halen. Het vertrouwen dat we kregen in dit project van € 1,1 miljoen en dat dan kunnen waarmaken, dat is goud waard.

Duidelijke afspraken

Slapeloze nachten heb ik niet veel gehad. Al gaat ondernemen natuurlijk niet vanzelf.  Wat ik heb geleerd? Dat je altijd duidelijke afspraken moet maken, met klanten en met je medewerkers. En zorg dat je een goede accountant hebt. Moore DRV heeft mij vanaf het begin altijd erg goed ondersteund. Niet alleen door met de boekhouding en belastingzaken te helpen, maar ook door coaching en advies. John Bouw is mijn vaste contactpersoon bij Moore DRV in Breda, die mij op het juiste moment in contact bracht met een aantal collega specialisten. Ik werk nu vanuit mijn kracht en met een duidelijke visie. Dat is ook de reden dat de dagelijkse leiding nu in handen ligt van mijn operationeel manager. Dat was een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. Moore DRV heeft daar een essentiële rol in gespeeld.

Relaties belangrijker dan groei

Als ondernemer ben ik behoorlijk gedreven. Jarenlang sliep ik met een kladblok op mijn nachtkastje. Om ’s nachts ideeën op te schrijven. ’s Avonds gaat regelmatig de computer nog even aan, maar tussen vijf en acht uur gaat mijn hoofd op standje gezin. Want je moet wel plezier in je werk blijven houden. Ik denk wel aan de toekomst, maar groei is zeker niet het belangrijkste. Relaties des te meer. Ik wil geen tevreden klanten, ik wil trouwe klanten. Als ik iets ergens anders een paar euro goedkoper kan krijgen, dan ga ik niet ineens weg bij een relatie waar ik een jarenlange band mee heb. Ik vind: wat je doet, moet je goed doen. En met passie. Dan komt de rest bijna vanzelf.”

Wilt u meer weten over Industrial Automation Services (I.A.S.)? Kijk op www.iasbv.nl.