Marco Kerkhove loopt al meer dan 20 jaar hard. Zo nam hij deel aan de Business Run van de NN Marathon Rotterdam en zette hij zich in voor de Roparun. Toch heeft hij als echte Zeeuw nog nooit deelgenomen aan de Kustmarathon Zeeland. Het unieke parcours, de onvoorspelbare duinen en het strand maken de marathon voor hem extra uitdagend.

“20 jaar geleden, toen ik in (verplichte) militaire dienst ging, ben ik begonnen met hardlopen. Nadat ik defensie had verlaten, bleef ik actief. Maar ik liep met name korte afstanden. Toen Moore DRV besloot om deel te nemen aan de Roparun was dat voor mij de trigger om te gaan trainen voor de 21 kilometer. Niet veel later heb ik mijn eerste hele marathon gelopen. Je kan eigenlijk wel zeggen dat Moore DRV mij gemotiveerd heeft om harder te trainen en mijn grenzen te verleggen.

De zwaarste marathon van Nederland

Wanneer je als echte Zeeuw de hardloopsport beoefend, moet je wel een keer deelnemen aan de Kustmarathon. De loop stond altijd al hoog op mijn lijstje, omdat het de zwaarste marathon van Nederland is. Het parcours gaat dwars door de prachtige Zeeuwse natuur. Je loopt niet alleen over verharde wegen, maar ook over het strand, langs de zee en door de duinen.

Onverhard trainen

Om het parcours goed aan te kunnen, oefen ik op onverharde paden en wegen. In de buurt van mijn woonplaats is veel bos, heide en grote stukken open natuur. Ik ga daar dan ook regelmatig trainen. Normaal loop ik zo’n twee keer in de week. In het weekend een duurloop en doordeweeks een kortere afstand of een intervaltraining. Speciaal voor de Kustmarathon volg ik een hardloopschema en loop ik nu vier keer in de week. Daarnaast ga ik ook nog een keer in de week fitnessen om fit aan de start te staan.

Finishen binnen de 4 uur

Andere lopers hebben mij verteld dat je voor je eindtijd van de Kustmarathon een half uur bij je normale eindtijd moet optellen. Mijn persoonlijke record ligt op 3 uur en 28 minuten. Mijn streven is dus om binnen de 4 uur te finishen. Het schema wat ik volg helpt mij om dit te kunnen volbrengen, maar ik blijf reëel. Je weet nooit wat er op zo’n dag gebeurt en wat de omstandigheden zijn. Als het namelijk windkracht 5 is met tegenwind, dan ga ik dat niet halen. Uiteraard doe ik wel mijn uiterste best, wat de omstandigheden ook zijn.

Genieten in een goede sfeer

Ondanks dat ik nog nooit heb deelgenomen, ben ik wel een aantal keer aanwezig geweest om de lopers van de lightrun en de wandeltocht aan te moedigen. Er stond toen overal publiek wat zorgde voor een erg gezellige sfeer. Ik ga dan ook proberen om er met volle teugen van te genieten. Hardlopen langs de kust is natuurlijk ook prachtig. Ik heb me voorgenomen om tijdens de marathon alles maar over me heen te laten komen.”