Het transportbedrijf van Arno Swagemakers floreert als nooit tevoren. Met slimme oplossingen voor zijn klanten en personal trainers voor zijn chauffeurs blijft R. Swagemakers Transport B.V. in beweging in een markt die door Oost-Europese concurrentie steeds verder stagneert. ‘Je moet niet wachten tot de citroen helemaal is leeg geknepen’.

“Als familiebedrijf met vijfendertig medewerkers zijn we een kleine speler in het weg- en watertransport, maar wel met een groot lokaal bereik. Vijftig procent van de vracht vervoeren we met eigen vrachtwagens, de andere helft gaat via onderaannemers zowel over de weg als water. Vanuit onze gunstige vestiging vlakbij het Kanaal van Gent naar Terneuzen bedienen we met name de Benelux. We houden het bewust dichtbij huis. Als ik het rond de kerktoren kan verdienen, waarom zou ik dan verder gaan? zei mijn vader altijd al!

Onze kracht zit in de nauwe samenwerking met bedrijven in de regio en onze creativiteit met modaliteiten en planning. Als we een transport – of een deel ervan – goedkoper en efficiënter met een schip kunnen verzorgen, waarom zouden we dan onze vrachtwagens inzetten? En omdat we ook op- en overslag van goederen verzorgen, hebben we tevens inzicht in wie wat wanneer vervoert. We kunnen bijvoorbeeld containers die we lossen voor klant X hergebruiken voor klant Y. Wij doen dit op een transparante manier naar onze klanten en zo ontstaat voor iedereen een win-win situatie. Voor die meerwaarde zijn klanten nog altijd bereid te betalen. Op deze manier versterk je je concurrentiepositie. Als ketenregisseur ben je zélf aan zet.

Met onze logistieke oplossingen kunnen we kosten besparen en meerwaarde bieden, vanuit één vertrouwd loket. Door onze eigen leveranciers willen we ook graag op eenzelfde manier ontzorgd worden. Daarom zijn we een jaar geleden overgestapt naar de accountants en adviseurs van DRV. Zij doen niet alleen de jaarrekening en de belastingaangifte, maar hebben mij ook al uitstekend fiscaal en financieel advies gegeven, zoals de kostentoerekening en fiscaliteit binnen een groepsstructuur.

In 1966 werd R. Swagemakers Transport opgericht door mijn vader, in 2010 nam ik het stokje over en dit jaar bestaan we vijftig jaar. Dat gaan we vieren met onder andere een nieuw logo. En natuurlijk met onze medewerkers en relaties. Ik ben er trots op dat we samen zo goed de crisis zijn doorgekomen. Onze medewerkers maken het verschil. Ik vind het belangrijk om in hen te investeren. Dat doen we onder andere met een nieuw vitaliteitsplan. Iedere chauffeur krijgt de mogelijkheid gebruik te maken van een personal coach, een health watch, een trainingsschema en is minimaal een avond per week op tijd thuis om te trainen. Dat is nodig, ja. Chauffeurs hebben met een zittend beroep en het eten in wegrestaurants een uitdaging. Sommigen komen afgetraind bij ons binnen en hebben na vijf jaar een buik en rugklachten. Ik wil mensen werk bieden waar ze trots op kunnen zijn, maar ook de omstandigheden om het duurzaam uit te voeren.”