Ieder bouwwerk moet staan als een huis. Daar zorgt ingenieur Gilliam de Nijs (55) wel voor. Het familiebedrijf BMNED/GSNED is elke dag in de weer om op basis van de door hen uitgevoerde (grond)onderzoeken ervoor te zorgen dat gebouwen en bruggen niet in de Hollandse klei wegzakken. BMNED neemt daarbij alle ingenieursdiensten voor haar rekening en GSNED is verantwoordelijk voor alle veldwerkzaamheden. De crisis deed het Terneuzense bedrijf echter wel even op haar grondvesten schudden, al is daar het ondernemersbloed niet minder snel van gaan stromen.

“Bij BMNED/GSNED onderzoeken we alles wat zich in de bouw onder de grond afspeelt. Als je ergens een gebouw of kunstwerk neerzet, moet je weten hoe de ondergrond ter plaatse zal reageren op de aan te brengen belastingen. Alleen de toren van Pisa mag scheef staan! Daarom doen wij onderzoek naar alle relevante bodemeigenschappen met onder andere onze sondeer- boormachines. Dat doen we al 25 jaar, zowel op het land als vanaf ons werkschip op het water, soms tot wel tweehonderd meter diep. We voeren deze  werkzaamheden niet alleen uit in Nederland, maar ook in het (verre) buitenland. Zo hebben we bijvoorbeeld de funderingspalen onder het in aanbouw zijnde Nieuw Hoog Catharijne te Utrecht statisch getest, maar ook het gehele funderingsontwerp ten behoeve van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Mijn zoons werken ook in het bedrijf, ik heb ze kennelijk “geïnfecteerd” met mijn passie voor grondmechanica en geotechniek. In de bouwwereld is dit vakgebied een niche en mogelijk daardoor soms ook een ondergeschoven kindje. Voor veel mensen wordt een gebouw of kunstwerk pas interessant als het zichtbaar wordt. Wat velen niet altijd zien is dat er aan dit “zichtbaar worden” reeds zeer veel research en studie vooraf is gegaan. Waarom valt een gebouw niet om of zakt het niet weg? Dat vinden wij nou interessant. Door onszelf hier de voorbije decennia in te specialiseren, is het mogelijk gebleken onderscheidend in de markt te kunnen acteren en nieuwe kansen te creëren. Dat is de ondernemer in mij en intussen ook in mijn zoons. Het is met name onze specialisatie die ervoor gezorgd heeft dat we het hoofd boven water hebben kunnen houden in de recessie. Daar ben ik oprecht trots op.

In elke moeilijkheid zien wij een mogelijkheid en in je enthousiasme neem je soms risico’s. Om dat een beetje te temperen is het heel goed dat we Moore DRV zijn tegengekomen. Door de crisis moesten we een pas op de plaats maken. Om dan de juiste keuzes te maken is een objectieve kijk in de organisatie een noodzaak en dat kun je meestal toch niet zelf. Daar komt het belang van een hoge dosis van wederzijds vertrouwen bij. Zowel het vertrouwen als de objectiviteit hebben wij gevonden bij DRV. Onze directe aanspreekpartners Jan Gijsel en Marc Heijens zijn in staat gebleken de focus van onze organisatie iets te verleggen. Samen zijn we erachter gekomen dat we ons in het verleden te vaak gelegd hebben op het realiseren van zeer bijzondere projecten waarbij we minder oog hadden voor het rendement. Die bewustwording is de voorbije jaren dan ook goed tot uiting gekomen in de financiële resultaten, zonder dat dit een negatief effect heeft gehad op de technische resultaten. Om dit mogelijk te maken heeft Moore DRV voor ons een prachtig stukje maatwerk geleverd.