Ondernemers die teveel NOW-subsidie hebben ontvangen, zullen dit terug moeten betalen. Ze kunnen hiervoor een betalingsregeling treffen. In dit artikel vertellen we u meer over de betalingsregeling en wanneer dit mogelijk is.

NOW

De NOW-regeling voorziet in een subsidie van de loonkosten voor ondernemers die vanwege corona minstens 20% omzet hebben. De subsidie bedraagt maximaal 85% van de loonkosten bij 100% omzetverlies.

Terugbetalen van de NOW

De NOW wordt in eerste instantie uitgekeerd als voorschot, op basis van het geschatte omzetverlies. Blijkt achteraf dat uw omzetverlies minder groot is? Dan moet u de tegemoetkoming geheel of gedeeltelijk terugbetalen. Hierdoor komen sommige bedrijven in financiële moeilijkheden.

Let op! Terugbetaling kan zich ook voordoen bij een daling van de loonsom.

Betalingsregeling NOW

Bij financiële moeilijkheden kunt u een ruime betalingsregeling treffen. Hierbij kunt u kiezen uit verschillende betalingstermijnen, met een maximum van 36 maandtermijnen.

Tip! Heeft u een nog langere betalingstermijn nodig of wilt u de terugbetaling op een later tijdstip in laten gaan? Dan kunt u een persoonlijke regeling treffen.

Definitieve berekening NOW

Het UWV werkt momenteel aan de definitieve berekening van de eerste en tweede NOW-subsidies, over de periodes maart t/m mei en juni t/m september 2020. Het aanvragen van de definitieve berekening hiervoor kan nog tot uiterlijk 31 oktober 2021 respectievelijk 5 januari 2022. Na de aanvraag volgt de definitieve tegemoetkoming, al dan niet vergezeld van een gehele of gedeeltelijke terugbetalingsverplichting.

Kennisdossier coronacrisis & ondernemen

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft om uw bedrijfsproces af te stemmen op de huidige genomen maatregelen in verband met het coronavirus? Of wat u kunt doen om uw bedrijf gezond te houden? We hebben een speciale pagina over de coronacrisis & ondernemen ingericht waar ons specialistenteam corona regelmatig haar kennis met u deelt. Houd deze pagina in de gaten, zodat u de juiste keuzes kunt maken voor uw organisatie. Heeft u specifieke vragen over de gevolgen voor uw organisatie? Neem dan zeker contact op met uw contactpersoon bij DRV of vul onderstaand contactformulier in.