Elektrisch rijden zowel per auto als per fiets wordt steeds populairder. Ook ondernemers ervaren de voordelen van elektrisch rijden. Zo hebben veel bezorgdiensten de oude vervuilende brommers ingeruild voor elektrische scooters of fietsen. Logisch, want het is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Als u als ondernemer een elektrische fiets, e-bike of elektrische scooter aanschaft, zijn er een aantal aantrekkelijke fiscale regelingen waar u gebruik van kunt maken. Deze regelingen en belastingvoordelen hebben wij voor u uiteengezet.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor elektrische scooter

Voor een elektrische snor- of bromfietsen of scooter met een prijs van € 2.500 of meer geldt dat u 13,5% van de helft van de aanschafprijs extra mag aftrekken van uw winst. Hierdoor betaalt u minder belasting over uw winst. De elektrische fiets (fiets met elektrische trapondersteuning) komt echter niet in aanmerking voor de MIA.

Willekeurige afschrijving (Vamil) bij elektrische fiets

De elektrische scooter komt voor de helft ook in aanmerking voor willekeurige afschrijving. Dit houdt in dat 75% van de helft van de aanschafprijs direct kan worden afgeschreven en ten laste van de winst mag worden gebracht. Hierdoor is uw fiscale winst in het jaar van aanschaf lager en bent u minder belasting verschuldigd. De resterende waarde moet over de resterende afschrijvingstermijnen worden afgeschreven.

Om gebruik te kunnen maken van de MIA en de Vamil moet u uw investering binnen drie maanden aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Heeft u het voornemen om een elektrische snor- of bromfiets of scooter aan te schaffen? Neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen de aanmelding voor u verzorgen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor elektrische scooter of fiets

Naast de MIA en de Vamil bestaat ook nog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA geldt onder andere voor de investering in een elektrische fiets, e-bike of elektrische scooter. Het bedrag van de aftrek is afhankelijk van het totaal aantal investeringen in een jaar en bedraagt maximaal 28% van het investeringsbedrag. De KIA hoeft u niet aan te melden bij RvO.

Voorbeeld:
Stel u koopt een elektrische scooter van € 3.000 (excl. btw). In het jaar van aanschaf heeft u de volgende extra aftrekposten:

  • MIA: 50% van € 3.000 x 13,5% = €202,50
  • Vamil: 50% van €3.000 x 75% = €1.125
  • KIA: €3.000 x 28% = €840

Dat bij elkaar opgeteld is €2.167,50.

Door deze aftrekpost betaalt u minder belastingheffing. De hoogte van het voordeel is afhankelijk van of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of u een onderneming heeft in een bv en het geldende belastingtarief. Stel dat u ondernemer bent in de inkomstenbelasting en uw inkomen zit in het hoogste tarief, dan betaalt u door deze extra aftrekpost € 968 minder aan inkomstenbelasting over uw winst uit onderneming. De scooter van € 3.000 kost u dan door het belastingvoordeel € 2.032.

Gemeentelijke subsidies voor elektrische fiets

Naast de fiscale subsidieregelingen kunnen ondernemers bij een aantal Nederlandse gemeenten een subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een elektrische fiets of scooter. Zo hopen de gemeenten het milieu in de stad te verbeteren.

Bijtelling voor scooter of fiets

In 2020 zijn de regels over de bijtelling veranderd. Sinds 2020 geldt de bijtellingsregeling met een percentage van 7%. Er geldt een forfait van 7% van de consumentenadviesprijs als de werkgever de fiets ‘ook voor privégebruik’ ter beschikking stelt aan de werknemer. In dit geval blijft de fiets eigendom van de werkgever. Wanneer de werkgever de aanschaf van een privéfiets van een werknemer vergoedt, valt dit onder belast loon. Via de werkkostenregeling kan de fiets belastingvrij worden verstrekt. Is er geen vrije ruimte meer, dan betaalt de werkgever 80% belasting via de eindheffing.

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur