Verlaagd btw-tarief voor het aanbieden van wifi bij verhuur vakantiebungalows

Artikel
Btw vakantie

Verlaagd btw-tarief voor het aanbieden van wifi bij verhuur vakantiebungalows

Artikel

Expertise: Belastingadvies
Onderwerp: Btw
Laatste update: 05 april 2018
Gepubliceerd: 05 april 2018

De Rechtbank Gelderland oordeelt dat het beschikbaar stellen van wifi opgaat in de verhuur van de vakantiebungalows. Het verlaagde btw-tarief is dan van toepassing op deze dienst.

In een casus bij de rechtbank Gelderland maakte een bungalowpark het mogelijk om tegen betaling een wifi code te ontvangen. Daarnaast konden de gasten ook gasflessen kopen. De vraag die de rechter moest beantwoorden was welk btw-tarief van toepassing is op de levering van de gasflessen en het aanbieden van een wifi-code.

Wifi is vanzelfsprekend

De rechtbank oordeelde dat bij de huur van vakantiebungalows het gebruik van wifi vanzelfsprekend is. De mogelijkheid om van de wifi gebruik te maken is volgens de rechtbank voor vakantiegangers geen doel op zich, maar een onderdeel van het verblijf. Net als bijvoorbeeld elektriciteit en stromend water. Voor de verhuur van vakantiebungalows geldt een verlaagd btw-tarief van 9%. De rechtbank stelt dat het aanbieden van wifi onderdeel is van de verhuur, dus dat dit ook onder het 9% btw-tarief valt.

Wel of geen onderdeel van verhuur

Het leveren van gasflessen is volgens de rechtbank een afzonderlijke prestatie. Er kan niet worden bepaald of deze gasflessen uitsluitend ter plaatse worden gebruikt. De levering van gasflessen is volgens de rechter dus geen onderdeel van de verhuur van een vakantiebungalow. Daardoor kan geen gebruik worden gemaakt van het verlaagde btw-tarief. Over de vergoeding voor de gasflessen zal dus 21% btw moeten worden afgedragen.

Meer informatie

Roept deze uitspraak verdere vragen bij u op of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij DRV.