Betaaltermijn

Streep door lange betaaltermijnen

Artikel

Datum: 11 juli 2017
Door: Jesper Wiegmans

Expertise of branche: Belastingadvies

Sinds 1 juli 2017 is het over en uit met betaaltermijnen van langer dan 60 dagen. Deze betaaltermijnen werden soms gehanteerd door grote ondernemingen bij betalingen aan kleine leveranciers. Er geldt nu een standaard betaaltermijn van 30 dagen.

Nieuwe wetgeving: betaaltermijn 60 dagen

Grote ondernemingen kunnen vanaf 1 juli 2017 geen langere betaaltermijn dan 60 dagen overeenkomen met mkb-ondernemingen en zelfstandige ondernemers. Wordt in de overeenkomst met een kleine leverancier toch een langere termijn van betaling overeengekomen, dan wordt dit nietig verklaard.

Standaard geldt een betaaltermijn van 30 dagen. Na deze 30 dagen is de afnemer wettelijke handelsrente verschuldigd over de termijnoverschrijding. Gaat de grote onderneming over de betaaltermijn van 60 dagen heen, dan gaat deze termijn automatisch terug naar 30 dagen.

Overgangsrecht

De maximale betaaltermijn van 60 dagen is ingegaan op 1 juli 2017. Voor bestaande overeenkomsten is een overgangstermijn van 1 jaar tot 1 juli 2018. Gedurende deze periode hebben ondernemingen de gelegenheid zonder sancties hun overeenkomsten aan te passen aan de nieuwe wet.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de nieuwe betaaltermijn? Neemt u dan gerust contact op met uw contactpersoon bij DRV.