Ook rittenadministratie vereist na overstap op elektrische auto

Artikel
Auto accountant

Ook rittenadministratie vereist na overstap op elektrische auto

Artikel

Laatste update: 19 mei 2015
Gepubliceerd: 19 mei 2015

Is uw werknemer onlangs overgestapt naar een elektrische auto van de zaak? Attendeer hem er dan op dat hij toch een rittenadministratie moet kunnen overleggen, ondanks de 0% bijtelling. Doet hij dit niet, dan riskeert hij alsnog een fikse bijtelling. Dit is onlangs opnieuw bevestigd in een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland.

Uitspraak rechtbank Noord-Holland

Een werknemer reed in 2013 in twee verschillende auto’s van de zaak. In de eerste helft van het jaar reed hij een auto met 25% bijtelling. Hij had hiervoor een Verklaring geen privégebruik en kon met een rittenadministratie aantonen dat hij de auto niet privé had gereden. In de tweede helft van het jaar reed hij een auto met 0% bijtelling. Vanaf dat moment heeft hij geen rittenadministratie meer bijgehouden.

De inspecteur heeft vervolgens naheffingsaanslagen opgelegd aan de werknemer over de periode waarin hij een auto met 25% bijtelling reed.

Rechtbank Noord-Holland stelt de inspecteur in het gelijk. Doordat de werknemer niet aan kan tonen dat hij over het gehele jaar gezien minder dan 500 kilometers privé heeft gereden, Is het gevolg dat hij bijtelling is verschuldigd over de periode waarin hij een auto met 25% bijtelling reed.

Overstap gedurende het jaar

De uitspraak van rechtbank Noord-Holland bevestigt de noodzaak om toch voor het volledige kalenderjaar een kilometeradministratie bij te houden wanneer uw werknemer gedurende het jaar overstapt op een elektrische auto.

Wanneer uw werknemer het hele jaar in een elektrische auto van de zaak rijdt, is het uiteraard niet noodzakelijk om een kilometeradministratie bij te houden.