Uitspraak in massaal bezwaar btw-heffing privégebruik auto

Artikel
Auto

Uitspraak in massaal bezwaar btw-heffing privégebruik auto

Artikel

Expertise: Belastingadvies
Onderwerp: Bijtelling
Laatste update: 25 mei 2018
Gepubliceerd: 03 mei 2017

Al enige jaren staat de jaarlijkse btw-correctie voor de auto van de zaak ter discussie. Sinds 2011 heeft de Belastingdienst circa twee miljoen bezwaarschriften ontvangen over de btw-heffing voor het privégebruik van de zakelijke auto. Het merendeel van deze bezwaarschriften is aangewezen als massaal bezwaar. De Hoge Raad heeft op vrijdag 21 april 2017 uitspraak gedaan over de btw-heffing voor het privégebruik van de auto van de zaak. De Belastingdienst bestudeert op dit moment de uitkomst.

Uitspraak

In vier proefprocedures met vragen over de btw-correctie voor het privégebruik, heeft de Hoge Raad nu uitspraak gedaan. In de uitspraak is aangegeven dat er geen ongerechtvaardigd verschil is in de behandeling tussen leaseauto's en auto's die de ondernemer in eigendom heeft. Er is namelijk in beide gevallen btw verschuldigd over het privégebruik.

De Hoge Raad heeft in twee van de vier proefprocedures alle klachten ongegrond verklaard. De andere twee zaken zijn verwezen naar Hof Den Bosch. Dat hof moet de omvang van het privégebruik van de auto's in deze zaken nog onderzoeken.

Gevolgen voor bezwaarschriften

De Belastingdienst heeft inmiddels kennisgenomen van de uitspraken van de Hoge Raad en bestudeert deze uitspraken. Ook kijkt de Belastingdienst naar de eventuele gevolgen voor de bezwaarschriften die zijn aangewezen als massaal bezwaar. Mogelijk volgt op korte termijn een collectieve uitspraak vanuit de Belastingdienst op deze bezwaarschriften. Uiteraard houden we u daarvan op de hoogte.