Btw-tarief op e-books mag omlaag

Artikel
E-books tarief verlaagd

Btw-tarief op e-books mag omlaag

Artikel

Expertise: Belastingadvies
Onderwerp: Btw
Laatste update: 04 februari 2019
Gepubliceerd: 23 oktober 2018

De EU-lidstaten hebben overeenstemming bereikt om het btw-tarief op digitale publicaties, waaronder e-books vallen, te verlagen. Het btw-tarief mag gelijk worden getrokken met het verlaagde tarief dat momenteel al voor fysieke (papieren) boeken geldt.

Btw-richtlijn aangepast voor e-books

De btw-richtlijn kent sinds december 2018 de mogelijkheid om fysieke en digitale boeken, kranten en tijdschriften gelijk te behandelen. Daarbij geldt het lage tarief met een minimum van 5% (al mogen sommige lidstaten van oudsher een nog lager tarief of zelfs een nultarief voeren). Het verlaagd tarief is in Nederland sinds 1 januari 2019 verhoogd van 6% naar 9%.

Hetzelfde btw tarief voor digitale en papieren boeken

Door aanpassing van de btw-richtlijn wordt in ieder geval het ongewenste effect weggenomen dat exact hetzelfde boek twee verschillende btw-tarieven kan hebben (digitaal 21%, papier 9%). Staatssecretaris van Financiën Menno Snel is voornemens om per 1 januari 2020 de Nederlandse wetgeving conform Btw-richtlijn aan te passen. Met als gevolg dat zowel fysieke als digitale boeken, kranten en tijdschriften tegen het gereduceerd tarief van 9% worden belast.

Wilt u meer informatie of advies over deze aanpassing? Neem dan contact op met onze belastingadviseurs. Wij zijn u graag van dienst.