Uw btw bij import verleggen met een artikel 23 vergunning

Artikel
Btw bij import verleggen artikel 23 vergunning

Uw btw bij import verleggen met een artikel 23 vergunning

Artikel

Laatste update: 08 januari 2019
Gepubliceerd: 08 november 2018
Door: Henk van Assen, Belastingadviseur Specialist
Delen via:

Importeert u goederen uit niet-Europese landen (Brexit: binnenkort dus ook voor het Verenigd Koninkrijk) en betaalt u gelijk bij invoer btw? Dan is een artikel 23 vergunning wellicht wat voor u! Hiermee kunt u de btw verleggen naar uw periodieke btw-aangifte, waardoor u meer liquide middelen tot uw beschikking heeft.

Wat is een artikel 23 vergunning?

Wanneer u goederen importeert uit een niet-Europees land, betaalt u bij invoer btw. De (invoer)belastingen, waaronder de btw ook valt, dienen normaal gesproken direct bij invoer voldaan te worden. Dit is echter niet nodig als u over een artikel 23 vergunning beschikt.

De voordelen van een artikel 23 vergunning

Voordeel van het artikel 23 vergunning is dat u de btw kunt verleggen naar uw periodieke btw-aangifte. De verleggingsregeling zal gekoppeld worden aan uw btw-nummer. Na afgifte van de vergunning hoeft u bij invoer niet direct btw meer te voldoen. Dit zal resulteren in een liquiditeitsvoordeel. Het moment van betalen van de (invoer)btw en het terugvragen valt, door de verlegging naar de aangifte, namelijk gelijktijdig.

Wanneer komt u in aanmerking voor een artikel 23 vergunning?

In het geval dat u met regelmaat goederen importeert, kunt u een vergunning artikel 23 aanvragen bij de Belastingdienst. Deze artikel 23 vergunning wordt ook wel een verleggingsregeling genoemd. De Belastingdienst verstrekt deze vergunning enkel op verzoek.

Voor de artikel 23 vergunning gelden enkele voorwaarden:

  • U bent als ondernemer gevestigd in Nederland.
  • U importeert met regelmaat goederen uit landen buiten de EU.
  • U voert een aparte administratie waaruit eenvoudig blijkt hoeveel btw u bij import moet betalen.

Heeft u vragen over de artikel 23 vergunning, of wilt u deze aanvragen? Neem dan gerust contact op met één van onze btw-specialisten, zij helpen u graag!