Belastingheffing box 3 in 2022 aangepast voor spaarders

Artikel
Belastingheffing box 3 2022

Belastingheffing box 3 in 2022 aangepast voor spaarders

Artikel

Laatste update: 10 september 2019
Gepubliceerd: 10 september 2019

Vanaf 2022 hoeven spaarders geen belasting te betalen over spaargeld tot een bedrag van € 440.000. Het doel hiervan is spaarders te ontzien die op dit moment nauwelijks rendement maken, maar wel belasting betalen. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Snel. Wij zetten de wijzigingen en gevolgen van het wetsvoorstel voor u uiteen.

Heffing box 3: hoe zit het nu?

In box 3 betaalt een vermogensbezitter, ongeveer vanaf een bedrag van € 30.000, belasting over een verondersteld rendement. Dit rendement wordt verondersteld toe te nemen, naarmate het vermogen stijgt. Ook als het vermogen grotendeels of geheel uit spaargeld bestaat. Het vermogen in box 3 is het saldo van de bezittingen minus de schulden.

Heffing box 3 vanaf 2022

Vanaf 2022 zal eerst naar de samenstelling van het vermogen worden gekeken. Het fictief rendement sluit hierbij aan. Dit betekent op dit moment dat degene die alleen spaart, over een fictief rendement van 0,09% belasting gaat betalen. In plaats van het heffingsvrij vermogen (tot € 30.000) wordt er een heffingsvrij inkomen geïntroduceerd van € 400.

Ruim € 440.000 spaargeld belastingvrij

Volgens voorlopige berekeningen betekent dit dat degenen die tot ongeveer € 440.000 aan spaargeld hebben, geen belasting over hun box 3 vermogen betalen. Daarentegen betalen degenen die geheel of grotendeels beleggen, juist meer belasting.

Schulden

In het voorstel wordt uitgegaan van het fictief inkomen op vermogen. Spaargeld heeft een verondersteld rendement van 0,09% en beleggingen een fictief rendement van 5,33%. Schulden verminderen het fictieve inkomen met 3,03%.

Tarief omhoog

Ook het tarief in box 3 (nu 30%) voor Nederlanders die straks belasting in box 3 betalen, gaat omhoog. Het stijgt met 3%-punt naar 33%, zodat degenen die wel belasting betalen, los van de overige maatregelen, zo'n 10% meer kwijt zijn aan heffing in box 3.

Voorbeeld

De werking van het voorstel geven wij met een voorbeeld voor u weer.

Gevolgen belastingheffing box 3 voor u?

Of u in 2022 meer of minder belastingheffing over box 3 gaat betalen, is geheel afhankelijk van de samenstelling van uw vermogen. Wanneer duidelijk is hoe het wetsvoorstel eruit komt te zien, kunnen voor u de gevolgen en mogelijke oplossingen in kaart worden gebracht.

Nu is het afwachten op het wetsvoorstel en op alle andere voorstellen die de regering gaat doen op Prinsjesdag 2019! Wij houden u op de hoogte. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.