Uw werknemer die beschikt over belangrijke persoons- en privacygevoelige gegevens, gaat het bedrijf verlaten. U wilt niet dat uw bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Neem daarom maatregelen en maak goede afspraken met uw (ex-)werknemer.

Maak goede afspraken

Vaak kan een werknemer die uit dienst is nog gebruikmaken van diverse systemen, omdat de login nog niet is geblokkeerd. Maak daarom afspraken en tref de benodigde maatregelen als uw werknemer uit dienst gaat. Als werkgever dient u, in het kader van de strengere privacywet AVG die per 25 mei is ingegaan, zorgvuldig om te gaan met persoons- en privacygevoelige gegevens, zoals salarissen, BSN-nummer en klantgegevens. Bescherm daarom uw bedrijf en medewerkers tegen onder andere het onrechtmatig verwerken, vernietigen en opslaan van deze gegevens.

Datadragers inleveren

Zorg ervoor dat uw (ex-)werknemer op de datum dat hij uit dienst gaat, bedrijfseigendommen, zoals usb-sticks, een laptop, mobiele telefoon en desktop inlevert. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat de ex-werknemer niet meer kan inloggen op het netwerk van uw bedrijf, niet meer kan inloggen op de sociale media van uw bedrijf of andere ICT-netwerken van bedrijven waarmee u samenwerkt. Vraagt u zich ook af of de (ex-)werknemer elders, bijvoorbeeld thuis, beschikt over privacy- en persoonsgevoelige informatie.

Tip: Neem in de beëindigingsovereenkomst op dat als de ex-medewerker alsnog bij privacy- en persoonsgevoelige informatie kan, de ex-medewerker uw bedrijf hiervan onmiddellijk op de hoogte moet stellen.

Geschreven door:

IT consultant Max Platvoet

Max Platvoet MSc RA RE

Accountant en adviseur cyber security & privacy