In heel Nederland stonden de ramen onlangs wagenwijd open. De hittegolf was voorbij en met de ramen open kon het binnen weer wat afkoelen. Maar biedt een hittegolf ook fiscale mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een airco in de werkkamer van de ondernemer thuis? Want dat hittegolven als deze steeds vaker voor zullen komen is ondertussen al wel zeker! In dit artikel zetten we de fiscale mogelijkheden voor u als ondernemer uiteen.

Werkkamer thuis fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer thuis van een zzp’er is meestal niet aftrekbaar. Hiervoor is namelijk vereist dat de werkkamer zelfstandig is. Dat betekent dat het een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair, zodat deze ook aan een willekeurige derde verhuurd zou kunnen worden. Bovendien is vereist dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkkamer verdiend wordt.

Let op! Omdat maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

Inrichting werkkamer ook niet aftrekbaar

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een airco, al dan niet mobiel, behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. U kunt dus de afschrijvingskosten fiscaal op de airco niet in aftrek brengen.

Wel KIA op airco voor thuiswerkende ondernemer!

Bij aanschaf van een airco heeft u in beginsel wel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. U moet dan natuurlijk wel voldoen aan de standaardeisen voor de KIA. Belangrijk is bijvoorbeeld dat u in het jaar voor meer dan € 2.300 aan investeringen pleegt. Ook moet u de airco activeren op uw balans.

Let op! De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Btw aftrekbaar

Ook de btw op de aanschaf van uw airco in de werkruimte is gewoon aftrekbaar als u zelf ook belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf al een stuk goedkoper!

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur