Geen uitstel kilometerheffing voor vrachtverkeer in België

Artikel
Transport & Logistiek

Geen uitstel kilometerheffing voor vrachtverkeer in België

Artikel

Laatste update: 24 mei 2018
Gepubliceerd: 23 maart 2016

Per 1 april voert België kilometerheffing in voor vrachtverkeer. Transport & Logistiek Nederland had voor de invoering hiervan een uitstelverzoek ingediend, zodat de sector zich goed zou kunnen voorbereiden. Dit verzoek is echter afgewezen. Dat betekent dat u als transportondernemer snel een aantal zaken moet regelen. In dit bericht vindt u een overzicht.

Vanaf 1 april moeten alle vrachtwagens met een maximum toegelaten massa van meer dan 3,5 ton een werkende On Board Unit (OBU) hebben op de Belgische wegen. Er wordt tol geheven op zowel autosnelwegen als op een aantal regionale wegen.

Als u transportondernemer bent en ook in België rijdt, moet u de volgende zaken regelen:

  1. U moet zich registreren op www.satellic.be, de organisatie die in België het kilometerheffingssysteem inricht en uitvoert.
  2. U moet OBU’s bestellen. Deze zijn te koop op servicepunten in België en op diverse plaatsen langs de grens. U kunt ze bestellen via bovenstaande website. Vooraf moet een waarborgsom van €135 per OBU betaald worden. De OBU’s hoeven niet ingebouwd te worden, ze zijn met zuignappen in het voertuig te bevestigen.
  3. U betaalt vanaf 1 april tol. U kunt kiezen om dat prepaid te doen via Satellic of achteraf via uw creditcard of tankpas.

Wat kan DRV voor u doen?

Door de invoering van de kilometerheffing krijgt u te maken met een kostenverhoging, met aanpassingen in uw administratie en wellicht met een voorfinanciering voor de waarborgsom van de OBU’s. Heeft u hierbij hulp of advies nodig? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op!