LEI-nummer

LEI-nummer vanaf 3 januari 2018 verplicht voor veel beleggers

Artikel

Datum: 06 december 2017
Expertise of branche: Accountancy & Administraties

Heeft u een effectenportefeuille of beleggingsrekening? Dan is de kans groot dat u vanaf 3 januari 2018 over een Legal Entity Identifier (LEI) dient te beschikken. Zonder LEI-nummer kunt u geen beleggingstransacties meer doen. Een LEI is een uniek, eenmalig toegekend nummer bestaande uit 20 tekens.

Het Legal Entity Identifier (LEI)-systeem is in het leven geroepen om de financiële markten transparanter te maken. Hierdoor kunnen in de toekomst contractpartijen van transacties wereldwijd worden geïdentificeerd en financiële risico’s beter worden beheerst. Toezichthouders kunnen mogelijke systeemrisico’s en marktmisbruik eenvoudig en tijdig herkennen.

Voor wie is de LEI verplicht?

Sinds 2014 bestond de verplichting al voor alle Europese organisaties met tenminste één afgesloten derivaat (EMIR), maar vanaf 3 januari 2018 wordt deze verplichting uitgebreid naar andere partijen. Niet alleen beleggingsondernemingen en banken, maar ook hun zakelijke cliënten zoals stichtingen, eenmanszaken, VOF’s, CV’s en zelfstandigen zonder personeel dienen verplicht een LEI te hebben wanneer zij transacties in financiële instrumenten doen (bijvoorbeeld aandelen, obligaties, futures of opties).

Financiële instellingen zijn vervolgens verplicht om elke beleggingstransactie die wordt uitgeoefend te rapporteren aan de toezichthouder met vermelding van de LEI. Het toezicht op het gebruik van de verplichte LEI wordt uitgeoefend door de Autoriteit Financiële Markten.

Heb ik een LEI nodig?

Als u een effectenportefeuille of beleggingsrekening bij een bank of beleggingsonderneming heeft, dan zal u vermoedelijk al door die partij op de hoogte gesteld zijn. Is dit nog niet het geval en denkt u wellicht een LEI nodig te hebben, neem dan contact op met uw bank voor overleg.

De Kamer van Koophandel (KvK) geeft in Nederland LEI’s uit en registreert deze. U kunt een LEI aanvragen via het online aanvraagformulier op de website van de KvK. Voor meer informatie over een LEI-nummer en de kosten hiervan verwijzen wij naar de website van de KvK.