Door de coronacrisis was de invorderings- en belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Dit verandert binnenkort. In dit artikel geven wij aan waar u op moet letten om te zorgen dat u niet onnodig rente betaalt.

Invorderingsrente t/m 2021 verlaagd

Wanneer u een aanslag niet tijdig betaald, moet u normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 tot en met 31 december 2021 is de invorderingsrente verlaagd naar 0,01%. Dit geldt voor alle aanslagen die u niet tijdig betaald, ongeacht of u (bijzonder) uitstel van betaling van belastingen heeft aangevraagd.

Belastingrente tot 1 oktober verlaagd

De Belastingdienst brengt belastingrente in rekening als zij een aanslag te laat heeft kunnen vaststellen. Bijvoorbeeld omdat gebruik is gemaakt van uitstel tot het doen van aangifte of omdat de aanslag afwijkt van de ingediende aangifte. Het normale tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor alle andere belastingen.

Het tarief van de belastingrente is tot en met 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. Na 1 oktober 2020 gaat het tarief voor de belastingrente weer omhoog naar 4%. Ook voor de vennootschapsbelasting gaat het tarief naar 4%. De verwachting is dat het tarief tot en met 31 december 2021 4% zal bedragen voor alle belastingen.

Tip: heeft u uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2019 nog niet gedaan en verwacht u dat u inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting moet betalen? Verzoek dan om een voorlopige aanslag over 2019 en voorkom dat u veel belastingrente moet betalen!

 

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur